Обмислят създаване на денонощен патрул и телефон срещу шума в Пловдив

  • от Виктория Петрова
  • 21:37, 09.06.2020

Наднорменият шум и пътищата за справяне с него бяха тема на днешна работна дискусия с участието на общински съветници, районни кметове и служители на Пловдивски общински инспекторат. Оказа се,че за няколко месеца, по време на пандемията, са регистрирани по-малко сигнали за шум, произтичащ от нерегламентирани гонки и заведения. Веднага след вдигането на част от мерките, сред които - забранат за работа за местата за хранене и развлечение и КПП-тата в областните градове, наболелият проблем отново е на дневен ред.

Едно от предложенията, обсъждани днес, е за сформиране на дежурен екип, съвместно с органите на реда и представители на Общински инспекторат, който да реагира незабавно на подадени сигнали на специално създадена за целта денонощна линия. Идеята е тази група да разполага с децибелометър, с който да могат да се отчитат нивата на шум.

„Ежедневно получаваме при нас редица сигнали от граждани за наднормени нива на шум. Оказва се обаче, че процедурата от регистриране на един такъв сигнал до неговото констатиране и евентуални последващи действия е тромава и често нарушенията остават безнаказани. Затова организирахме тази среща с надежда да разберем има ли проблеми с нормативната уредба за създаване на такъв патрул, което според нас ще бъде удачен начин за повишаване на контрола и справяне с проблемите”, коментира общинската съветничка от „Кауза Пловдив” Румяна Толова.

Оказва се, че на този етап единствените, които имат правомощия и уред за измерване на шума, са инспекторите от РЗИ. Навремето в Общински инспекторат бяха отворени такива длъжности и бе закупена нужната техника за измерване на шума, но директорът на инспектората бе категоричен, че на този етап при тях няма нито създаден отдел, нито необходимата техника, за осъществяване на контрол.

„Нашите усилия в момента са насочени към ежедневни проверки за удълженото работно време на заведенията. Откривали сме много нарушения, но има и изрядни обекти. Отново обаче сигналите към нас са за шума от строителни площадки в часовете от 14:00 до 16:00 през уикенда. Там създаваме множество констативни протоколи”, каза директорът на Общински инспекторат  Борислав Димов.

От представения анализ на източниците на шум обаче става ясно, че причините за звуковото замърсяване са изключително разнообразни. При автомобилния шум например шумът се дължи на гонките само в част от случаите, а в много други става дума просто за форсиране на двигателите от мотористи, както и за превишена скорост в късните часове на денонощието. При заведенията пък много често проблемът е не организацията, създадена от техните съдържатели, а шумът, създаван от посетителите и дори такива, които не са в обектите, а минават покрай тях или вече са ги напуснали.

Затова всички се обединиха около идеята, че засиленият контрол и навременните мерки могат да дадат резултат.