Фонтанът, който разпръскваше зловония, отново се превърна в кош за боклук

  • от Димитър Цонев
  • 10:10, 14.05.2024

Фонтанът в градинката на кръстовището на булевардите „Шести септември“ и „Руски“ се превърна в кош за боклук. За неработещото съоръжение, което разпръскваше зловония, TrafficNews писа преди месец. Тогава направихме проверка и разговаряхме с кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Той ни увери, че знае за състоянието на фонтана и е разпоредил мястото да бъде почистено и пое ангажимент зоната да бъде облагородена, за да може да се използва пълноценно и по предназначение - като място за почивка, разговори и срещи.

Месец по-късно проверяваме състоянието на фонтана – миризливата и зеленясала вода е премахната, фонтанът е почистен от боклуците, които изпълваха пространството, но нови са заели тяхното място. Дори някой недобросъвестно беше поставил рекламна табела отгоре. Това ни провокира отново да потърсим кмета на района и да разговаряме с него, за да проверим какви са плановете за облагородяване и пускането на фонтана в действие.

„Това е последната градинка в "Централен", която остана необлагородена. Фонтанът е от старите, без рециркулационна система.  Това означава, че водата, която се излива, не се преизползва многократно, а се разпръсква, създава красота и се оттича незнайно къде. Съоръжението е неефективно и скъпо за поддръжка в работещ вид. Но не сме се отказали, търсим варианти, които да съживят пространството“, каза пред TrafficNews Георги Стаменов. 

Той допълни, че това ще отнеме време и средства, които трябва да бъдат осигурени и то не само за фонтана, но и за реновирането на парка и възстановяване на настилката.

"Тя е много стара потрошена. Използвани са плочи като тези, с които беше настлан площад "Централен" и Главната улица преди ремонта. Трябва да се подменят и пейките, да се сложат кошчета за отпадъци, да се погрижим за зеленината", коментира още кметът.

Водят се разговори с арменската общност, която евентуално да припознае градинката и да я обгрижва подобаващо, тъй като фонтанът е с формата на детелина, а тя наподобява незабравката, която арменските общности по света използват като символ на паметта за геноцида към арменците от 1915 г.

"Имаме много идеи, не сме спрели да разглеждаме възможностите. С паметника в памет на евреите от другата страна на булеварда, зоната може да се превърне в своеобразна зона на толерантността, подобно на градината на толерантността в „Западен“, отбеляза районният кмет. 

Водени са разговори и с хората, които управляват ресторанта, който е в непосредствена близост, да поддържат градината и фонтана, но очевидно това не е работещо решение и администрацията на "Централен трябва да намери друго.

TrafficNews ще продължи да следи за развитието на случая и за облагородяването на градската среда не само в района, но и в целия град.