Пролетният панаир на занаятите с благотворително състезание по бързо плетене

  • от PlovdivTime
  • 10:37, 13.05.2024

Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и гости на града на Пролетен панаир на занаятите с Пленер „Художествено плетиво-Шарени чорапи”, който ще се проведе в периода 16 –19 май. Откриването е на 17 май в 11 ч. на „Улица на занаятите” в Стария град.

Акцент в настоящото издание е занаятът с близо 5000-годишна история „Художествено плетиво”, който  включва  плетива на една, две, пет куки, дантели и обхваща огромно разнообразие от шарки, мотиви и фигури. Както в традиционните български плетива, така и в модерните модели, плетивото е форма на изказ, която позволява на хората да създават и да споделят своята креативност. Част от многообразието на този занаят може да се види в изложбата „Бримки броя, бримки редя”, в която ще бъдат представени едни от най-хубавите модели.

В пленера „Художествено плетиво-Шарени чорапи”, своите умения и сили ще премерят Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова и Петя Сендова. След прецизно журиране, най-добрата ще бъде отличена с награда.

Всички деца, желаещи да се докоснат до занаята "Плетиво", в събота и неделя ще могат да творят в безплатни работилници.

„Каним малки и големи любители на плетивото, да се включат в благотворително състезание по бързо плетене на една кука. Изделията изработени в състезанието по бързо плетене се даряват на Фондация „Ап Уид Даун“. Всяка една от вашите  бримки, помага да направим живота на децата със синдром на Даун по щастлив и пълноценен. Най-бързият ще получи награда“, разказват организаторите.

„Заедно в пекарната“ с майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen”, ще посетителите ще имат възможността да се докоснат до неповторими рецепти доказали се във времето, да се насладят на множество неповторими вкусове, допълнени с домашно приготвена пролетна лимонада.

Специалният гост Иван Звездев ще приготви „Шарена гозба” - пиле с булгур и зеленчуци.

Посетилите всички ателиета от „Улица на занаятите” и удостоверили това с печат от майсторите, имат възможността  да участват в томбола с награди „Улови занаята”.

Още много изненади са подготвили майсторите, които ще очакват малки и големи в своите ателиета. Изделията и средствата събрани по време на Пролетен  панаир на занаятите с Пленер „Художествено плетиво - Шарени чорапи” ще бъдат дарени на Фондация „Ап Уид Даун“.

16-19 МАЙ, УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ В СТАРИЯ ГРАД:

16 МАЙ:
10.30-19 ч., Панаир на занаятите - Базар на авторски изделия, демонстрации и обучения в занаятчийските ателиета на „Улица на занаятите”
11-17.30 ч., Красивият свят на дантелата – демонстрации на гост майстор Галина Симеонова
11-17.30 ч., Изложба „Бримки броя, бримки редя” – плетива сътворени с една, две, пет куки, без куки, совалки и фуркет
11-18 ч., „Улови занаята” - Томбола с награди. Посети ателие, опознай занаят, получи печат и участвай в томбола с награди
11.30 ч., Забавна викторина при Стрина Пепина
12 ч., Заедно в пекарната с майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на Hell’s Kitchen, която ще приготви по рецепти от семейните тефтери: ароматен сладкиш с вишни
16.30-17.30 ч., Опознай света на иконописта с майстор Елена Георгиева

17 МАЙ:
10.30-19 ч., Панаир на занаятите - Базар на авторски изделия, демонстрации и обучения в занаятчийските ателиета на „Улица на занаятите”
10.30-17 ч., Пленер „Художествено плетиво - Шарени чорапи” – майсторска надпревара в занаята
12 ч., Заедно в пекарната с майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на Hell’s Kitchen, която ще приготви по рецепти от семейните тефтери: традиционен родопски пататник
14 ч., Изнесено занимание на деца със синдром на Даун от клуб „Всеки може”

18 МАЙ:
10.30-17 ч., Пленер „Художествено плетиво - Шарени чорапи” – майсторска надпревара в занаята
11 ч., Иван Звездев приготвя за вас „Шарена гозба”
11-12.30 ч., Благотворително състезание по бързо плетене на една кука
11-12.30 ч., Видео урок за плетене на една кука
12 ч., Заедно в пекарната с майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на Hell’s Kitchen, която ще приготви по рецепти от семейните тефтери: вкусен домашен сладолед за 10 минути
13.30-16.30 ч., Безплатна детска работилница „Пипни, научи и сътвори плетиво”

19 МАЙ:
10.30 ч., Пленер „Художествено плетиво - Шарени чорапи” – майсторска надпревара в занаята
12 ч., Заедно в пекарната с майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на Hell’s Kitchen, която ще приготви по рецепти от семейните тефтери: Креп Сюзет (глазирани палачинки) от френската кулинарна класика
11-12.30 ч., Благотворително състезание по бързо плетене на една кука
11-12.30 ч., Видео урок за плетене на една кука
13.30-16.30 ч., Безплатна детска работилница „Пипни, научи и сътвори плетиво”
15.30 ч., Излъчване на победителя от майсторската надпревара в пленер „Художествено плетиво - Шарени чорапи"
16-16.30 ч., Теглене на награди в томбола „Улови занаята”

Панаир на занаятите се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 г.