Covid-19 удари Стария град – над 164 процента спад на приходите

  • от Благовест Андонов
  • 12:55, 11.06.2020

 С над 164 процента  са се сринали приходите на Общинския институт „Старинен Пловдив” спрямо миналата година заради кризата с Covid-19. В абсолютна стойност това представлява сума в размер от 155 808 лв., обяви директорът Богомил Грозев. С тези цифри той аргументира предложението, внесено в Общински съвет, институтът да бъде подкрепен със 145 000 лв.

„Важно е да уточним, че става дума не за някакви нови инициативи, а за най-важната ни функция -  да опазваме и съхраняваме културните обекти.  Те да бъдат безопасни за гостите и туристите. Да можем да ги използваме за различни събития и мероприятия”, каза Грозев по време на сесията в Общинския съвет днес.

25 000 лв. са за Епископската базилика, стана ясно от разбивката на изисканите средства. Директорът на Общинския институт заяви, че не е работил по бюджета за новия културно-исторически обект на Пловдив.

„ В него е заложено само едно перо забилетна система. Този огромен обект обаче има нужда от работни места, техника, машини за почистване, магазин, който трябва да бъде оборудван. Разходите там няма да са малки. Това, което съм предложил на този етап, е санитарен минимум. Налага се да правим един екшън план предвид ситуацията. Очакваме Министерски съвет да гласува допълнителни бройки за служители. Правим допълнителен авариен екип, защото се надяваме до  края на тази година да отворим Базиликата”, разказа Богомил Грозев.

Той обясни на съветниците, че няколко къщи в архитектурния резерват също се нуждаят от спешен авариен ремонт. При Недкович положението е най-тревожно, защото в една от най-красивите сгради в Стария град има сериозни течове от покрива. Водата не се извежда правилно и подлизва стените. Така вътре по стените има огромни петна.

„ Истината е, че аз не знам каква е точно ситуацията с покрива, там трябва да се качат специалисти. Тогава ще стане ясен и обемът на ремонт. Сумата от 12 000 лв. е минимумът , за да вдигнем керемидите и да направим правилно извеждане на водата. Там на места ондулинът свършва над улуците, керемидите са се свлекли надолу и водата мнава по фасадата” каза Богомил Грозев.

53 000 лв. трябва да отидат за Кулата на Античния театър и подмяната на осветлението.  Директорът на Старинен Пловдив уточни, че Маазата е ремонтирана отвън, но им нужда от сериозен ремонт отвътре.

„Тази сграда 20 години е стопанисвана от друг институт. Сега е в нашите активи. Трябва да я поддържаме и да започнем да я използваме. Все пак тя е част от целия обект Античен театър.Нужна е и подмяна на някои от осветителните тела, част от тях са изгорели, други пък харчат огромни количества ток. Правим и частичен ремонт на дървените пейки, защото кошаците са изгнили”, каза в допълнение той.

Уточнена с проектанта арх. Румяна Пройкова е подмяната на стъклените носачи на оградните пана на Римския стадион. Те не са сменяни от много години, някои са скъсани. Има и течове в презентационния център.  Има сериозна корозия. Има и теч върху двигателя на асансьора. Средствата за тези ремонти възлизат на 17 000 лв.

От спешна намеса се нуждае и къща „Стамболян” – от една от стените към хотел Алафрангите пада мазилка. Сумата, поискана за тази къща, е 11 000 лв.

„Имаше жалба, че пада върху хората, които се хранят в ресторанта”, каза Богомил Грозев и допълни, че този ремонт е трябвало да започне още преди време, но извънредната ситуация е забавила нещата.

След изнесената фактология всички общински съветници подкрепиха исканата сума от 145 000 лв. По време на разискванията Николай Радев от БСП изрази мнение, загубите на Общинския институт е невъзможно да са толкова големи и има грешка в изчисленията.

Общинският съветник то Демократична България Веселина Александрова пък изпрати официално запитване кога ще бъде обявен конкурс за избор на директор на Общинския институт.

Кметът Здравко Димитров отговори на питането й в кулоарите на местния парламент, заявявайки, че е доволен от Грозев, идвал в Общинския съвет и защитавал работата си.