Най-атрактивните туристически маршрути, за които ви разказахме през годината

  • от Олга Даскалова
  • 11:59, 31.12.2020

В края на всяка година винаги идва времето за равносметки. Време за финансов разчет и емоционално разтоварване. Сякаш всичко започва наново и трябва да анализираме вече изминалото. Това е и времето, в което сме изключително мотивирани за бъдещето и чертаем най-различни планове. Освен всички по-сериозни страни на битието, задължително трябва да хвърлим поглед и към онези моменти от годината, в които сме откривали нови дестинации, покорявали сме върхове, като сме стигали далеч отвъд нашите възможности или просто сме открили страхотно местенце, на което сме прекарали незабравими моменти с приятели.

През годината  ви „разходихме“ из най-различни дестинации. Нашите пътеписи обхванаха най-различни кътчета на България, като имаше за всекиго по-нещо. Малко за по-опитните планинари, но и нещо за тези, които предпочитат по-кратки разходки. Близо или далеч от Пловдив. Популярни туристически маршрути или такива, в които си сам с природата.

Е, надяваме се да сте посетили някои от тях и да сме допринесли за някое малко приключение, но както казахме е време и за равносметка. Така че, ако не сте, сега е времето за „check list” за 2021 година – дестинациите, на които искам да отида.  Е, разбира се и вече да сте били, винаги може да повторите или потретите.

Постарахме се да подберем списък от популярните маршрути, като той да съдържа по-малко от всичко – за  уикендите, в които не ви се пътува дълго, за тези в които искате да видите нещо съвсем различно или пък имате желание да разходите повече туристическите си обувки. 

Ето и нашия списък с маршрути:

Мати Божа – страхотна гледка и място за отдих

Започваме с първата дестинация, която е съвсем близо до Пловдив и е подходяща дори по-студените дни. Първата дестинация е параклис „Света Богородица“ или по-известен като Мати Божа. Той се намира малко след село Първенец в посока Храбрино. Пътеката започва близо до моста над река Първенецка.

Маршрутът е добре маркиран и няма как да се объркате. Денивелацията може малко да ви измори, но са поставени и пейки, така че спокойно може да си почивате. Мястото е чудесно за пикник, като през уикендите е трудно човек се вреди.

Най-впечатляващото от всичко е красивата гледка, която се разкрива към Първенец, Пловдив и Храбрино. Сякаш и трите населени места са в краката ти.

В района се намира и параклис „Свети Спас“, който също е чудесно място за разходка

На крачка от Пловдив: Мати Божа - страхотна гледка и място за отдихИдея за приятна разходка само на няколко километра от града

Светилището в канарата

Сега се отправяме и към още една сравнително близка дестинация в Родопите – село Бойково. На около 500 метра от китното село под една канара смирено се е сгушил параклис „Свети Дух“/

За целта се тръгва в посока детското летовище „Майчина грижа“, като се пада над бунгалата на Български пощи. От там дървените пътеводители ще ви отведат по горски път, който преминава в красива иглолистна феерия, а недалеч по пътеката вляво се отклоняваме в гората, за да стигнем мистичното място.

Стари бойковчани разказват, че преди 50 години, огромната канара е била огряна от слънце, но днес целия район е обвит в слънценепропускаща гора. Затова пък мястото е облагородено и ви посреща с естествена ниска арка от тънки клони, на която пише „Добре дошли на СВ. Дух“.

Край Пловдив: Мистично светилище, скрито под огромна канара в РодопитеДревна крепост шепне вековни легенди

Кацналото на ръба на скалите село Орешец

Следващата дестинация ни отвежда към родопското село Орешец. То е само на 40 км от Пловдив по пътя за скалния феномен Белинташ.

Колкото и банално да звучи гледките в района спират дъха, тъй като селото буквално е на ръба на скалите.

Не пропускайте да се разходите и до параклис „Света Богородица“. Той се намира в ляво от пътя, оставате автомобила и тръгвате по горската пътека, която е обсипана с цветя.

На 40 км от Пловдив: Село на ръба на Родопите и „кацнал“ на върха параклисНасладете се и на панорамния кът за отдих

Най-високото село на Балканите

Най-високото село на Балканския полуостров се намира само на 70 км от Пловдив. Къщите на село Манастир са разположени на впечатляващата надморска височина от 1460 метра. Край селото е изградена и екопътека, която достига до красив водопад.

Най-високото село на Балканите е само на 70 км от ПловдивНасладете се и на разходка до екопътека „Свети Дух“

Спиращите дъха гледки към язовир Въча

Екопътеката край язовир Въча определено е място, което трябва да посетите. Гледките, които ще се разкрият пред вас са феноменални!

Разходката не е дълга, подходяща е за малки и големи и може да бъде съчетана с още много забележителности в района. Началната точка се намира на 50 км от Пловдив на пътя Девин-Кричим. Екопътеката „Чилингира-Осиково“ стартира от хотелския комплекс, който се намира на самия път.

На 50 км от Пловдив: Екопътека разкрива вдъхновяващи гледки към язовир ВъчаПо маршрута може да стигнете и до родопското село Осиково

Пещерата Утробата

Ето и нещо малко по-далеч от Пловдив, което изисква и малко повече ходене. Това пещерата Утробата, която се намира край Кърджали.

Родопите винаги са се славили с пребогато наличие на красота, а магията, която всеки усеща в нея е една - непрестанна и вдъхновяваща. Именно затова трябва да посетите това магическо място, за да усетите тази енергия и вдъхновение.

Недалеч от Пловдив: Внушителната пещера “Утробата“ и каменното село НенковоТракийското светилище се слави със своята енергия и голяма част от посетителите се чувстват като преродени

 

 

Покоряване на връх „Васил Левски“

Дойте ред да разкажа и за любимият ми маршрут. Лифт „Сопот“ – хижа „Добрила“ –връх „Васил Левски“. Определено дестинацията изисква по-добра физическа подготовка, но ви уверявам, че всяко едно усилие си заслужава. Гледката от последната станция на лифта, домашните изкушения в хижата и разходката по билото на Стара планина са нещо, което не може да се опише с думи. Трябва да го преживеете, така че определено го слагайте във вашия check list!

С лифта над Сопот: Домашни изкушения в хижа „Добрила“ и покоряване на връх „Васил Левски“Разходката по билото на Стара планина е едно невероятно изживяване, което не трябва да се пропуска

Омаен водопад на час и половина от Пловдив

И един по-сериозен маршрут. Той ще ви отнеме около 5-6 часа, като общо ще изминете около 30 км. Походът е до Кадемлийското пръскало.  Уникалният водопад е обявен е за природна забележителност през 1965 година и най-хубавото е, че е лесно достъпен, красив и пълноводен през всички сезони от годината.

Третото по височина пръскало у нас, което се нарежда непосредствено след „Райското пръскало” 124 м и Големия северен джемдемски водопад – 120 м, е разположено в масива Триглав в Централна Стара планина, в живописната местност Смесите.

Уикенд маршрут: Лавандулов рай и омаен водопад на час и половина от ПловдивОставете грижите си на Кадемлийското пръскало, тук никой няма да ви ги вземе

И отново по билото на Стара планина

През тази година ви разказахме и за един от най-популярните маршрути по билото на Стара планина – този към Мазалат. Към прословутата хижа може да стигнете по много начини. Аз избрах този от хижа Партизанска песен. Маршрутът не е тежък, през по-голямата му част е няма голяма денивелация. Гледките, обаче си заслужават всяка крачка.

Приключение в Стара Планина: Един от най-популярните маршрути за хижа МазалатПо пътеките може да видите десетки туристи, а маркировката е отлична