Недалеч от Пловдив: Внушителната пещера “Утробата“ и каменното село Ненково

  • от Невена Вранчева
  • 16:08, 13.09.2020

Родопите винаги са се славили с пребогато наличие на красота, а магията, която всеки усеща в нея е една - непрестанна и вдъхновяваща. В планината са събрани множество екопътеки и забележителности, които си заслужава да се видят и именно такава е пещера Утробата, която стана особено популярен маршрут сред планинските пътешественици. 

Когато избираме накъде да поемем през уикенда винаги си задаваме въпроса "А дали ще си заслужава?", а отговорът е "Не само, че си заслужава всяка направена крачка, но и със сигурност ще искате да се върнете там отново."

Затова, ако все още не сте планирали своята разходка тази неделя, грабвайте раницата, слагайте спортния екип и бегом марш в посока Кърджали. Ранното ставане винаги ни е напомняло само за работа, затова не си го причинявайте и този път, а оползотворете деня и се заредете с енергията, която дава тракийското светилище, пише TrafficNews.bg. 

За най-любопитните

Пещера Утробата, наричана още Вулвата, се намира близо до град Кърджали, в местността Тангардък кая, до каменното село Ненково. Датира от ХІ-Х в. пр. н.е. и е функционирала като тракийско светилище, в което са били извършвани обредни ритуали в почит на Богинята майка.  3 3-метровата цепнатина в скалата прилича досущ на женски полов орган. В началото, процепът е бил с дълбочина от 16 метра, а след това хората са я доизваяли така, че в момента дълбочината и достига 22 метра. В дъното й е направен олтар с височина, а ако я посетите по обяд в специално изсечен процеп прониква слънчев лъч, който придобива формата на светлинен фалос и достига до олтара, като по този начин се осъществява символичното оплождане на утробата. Този светлинен ефект е най-ясно забележим през зимните месеци, когато слънцето е ниско над земята. Можете да видите явлението, ако се озовете в пещерата в 12 часа на обяд от средата на декември до средата на февруари.

Как да стигнем до Утробата?

За да стигнем до пещера Утробата, първо трябва отидем до град Кърджали, който е на около час от Пловдив. След това имаме още около 20 км до култовия комплекс. Вие избирате по кой път да поемете, като имате три варианта - през Асеновград, през Хасково или по магистралата. 

Шофирайте внимателно, тъй като на места навигацията се губи и е възможно да тръгнете в грешна посока.

Ако карате по главния път Хасково – Кърджали, след Черноочене трябва да поемете по пътя за село Скална глава, село Пъдарци и да отбиете към Дъждовница. Оттам се насочете към хотел Боровица, разположен на брега на язовира. На самия път има информационна табела, която обозначава началото на екопътеката към пещерата. Тук може да оставите колата си и да поемете по чакълестия път нагоре, пише TrafficNews.bg.

Можете да стигнете до началото на екопътеката и по пътя Пловдив - Асеновград - Комунига - Ненково. 

Към заветната цел

Пътят до пещерата е около час и половина. Пътеката започва през гората, а не след дълго се открива удивителна панорамна гледка. Като на длан се ширват язовир Кърджали и Родопите.

 

Любувайките се на природата около вас неусетно ще стигнете до първата беседка, където може да хапнете сандвич и да пиете вода. Следва по-сложния участък от маршрута, който ви отвежда до втора беседка.

Пътеката е добре маркирана, но имайте предвид, че на места е стръмна и ронлива и ще ви е доста по-удобно, ако изберете туристически обувки вместо маратонките, с които бягате на Гребната. 

В далечината вече могат да бъдат забелязани причудливите скали, в които е скрита пещера "Утробата". Десетки туристи - млади и стари, пъплят нагоре, втренчили поглед към заветната цел.

След като достигнете до последната зона за отдих, трябва да съберете последни сили, тъй като финала вече е на ръка разстояние.

Оттам имате 10 минути и вече сте пред "Утробата", в която може да влезете изкачвайки се по отвесна стълба. Леко е паянтава, но не се страхувайте - няма вероятност да паднете. 

Бъдете търпеливи, тъй като вероятно ще ви се наложи да поизчакате, тъй като на мястото се образуват дълги опашки от нетърпеливи туристи.

И ето ни вътре... в близо 20 метрово пространство, което събира около 10-тина души. По стените се стичат миниатюрни капчици вода, а мястото се слави със своята енергия, която някои хора усещат особено силно и се чувстват като преродени.

Със сигурност обаче ще настръхнете от гледката, която се открива пред очите ви и от удивителната акустика, с която разполага храма на Богинята-майка. Ако имате късмета сред вашата група да има певица, задължително я накарайте да изпее нещо, за да почувствате магията. 

Към каменното село Ненково

След като слезете от пещера "Утробата", може да се отбиете до ресторанта към хотел Боровица, за да хапнете и пийнете, наслаждавайки се на сребристите води на язовир Кърджали. Или да поемете нагоре по главния път към... каменното село Ненково. 

Родопското селце е сякаш застинало във времето и е само на 5 км. от Утробата. Наричат го каменното село, тъй като навсякъде може да видите ситни бели камъчета, пръснати около преминаващата река Боровица.

В Ненково има и два удивителни моста - въжен и каменен, който е наричан "Дяволския мост". Той е с 5 каменни свода и е дълъг 58 метра, т.е. с два метра повече от прословутия му побратим Дяволския мост край Ардино. Мястото е толкова атрактивно, че бе заснето във фолклорен видеоклип на народните изпълнители Николай Славеев, Калина и Невена. Силно впечатление правят и старите каменни къщи с тиклени покриви.