Приключение в Стара Планина: Един от най-популярните маршрути за хижа Мазалат

  • от Олга Даскалова
  • 09:48, 25.10.2020

Първата асоциация, която идва в съзнанието ми при споменаване на хижа Мазалат е за някоя приказна история. Така изглежда и самата постройка – сякаш изкарана от вълшебните приказки и „кацнала“ на билото на Стара планина. И славата й също е приказна. Туристите нареждат хижата сред най-добрите у нас, а за локацията дори няма да коментираме – колкото и да пишем за гледката няма да успеем да предадем цялата красота.

След този увод, няма как поне да не се замислите за разходка до хижата. А вариантите за това са много. Хижата е част от маршрута Ком-Емине и до нея може да се стигне по много планински пътеки.

Ето и няколко от маршрутите до хижа Мазалат:

- от север – от местността Лъгът (на 10 км от село Стоките) за 3 ч. по пътека през гората, на места стръмна, но добре маркирана. За съжаление през последните години в района има много сеч, което е довело до свлачища и паднали камъни
- от юг – от село Скобелево, където има и жп гара, за 4 ч. 30 мин.
- от изток – от хижа Узана (която се намира на 22 км по асфалтово шосе от Габрово) за 3 ч. и 30 мин., преминавайки от Природен парк "Българка" в Национален парк "Централен Балкан"
- от запад – от хижа "Тъжа" за 3 ч. и 30 мин. по билото на планината.

*табелата е пред хижа Партизанска песен

Друг маршрут, който може да изберете е от хижа Партизанска песен. Преходът е изключително приятен, добре маркиран и подходящ дори за деца. Походът отнема около 2.30-3 часа и е с дължина от 9 км в посока. Най-ниска точка е 1159 м.н.в. , а най-висока точка: 1506 м.н.в.

Как да стигнете до хижа Партизанска песен?

Хижата се намира на 25 км по асфалтов път от Габрово в местността Узана насред националния природен парк Българка в Централна Стара планина. 

Ако тръгвате от Пловдив, обаче и нямате спирка в Габрово този вариант ще ви отнеме малко повече време,  тъй като е около 170 км и се минава през прохода Шипка. Другият маршрут от града под тепетата е с дължина от 105км. Малко преди Шипка пътят се отклонява на ляво, като минава през село Горно Сахране. Уловката тук е, че последните 20 км минават по черен път в планината.  Участъкът е проходим за всякакви коли, но все пак преценете възможностите на автомобила си.

След като стигнете до хижа Партизанска песен няма да имате много затруднения кой път да поемете, тъй като има много табели, а и дестинацията е доста посещаване, така че ви уверяваме, че няма да сте единствените туристи.

Партизанска песен също е много приятно място да си починете, пиете кафе или похапнете. Има голяма поляна и катерушки за децата. От тази изходна точка може да стигнете и до хижа Лозана, която е и географския център на България.

И така потегляне към хижа Мазалат. Началото започва с горска и приятна пътека, а след това участъците се редуват. Все пак сте по билото на Стара планина, така че не очаквайте да вървите само по сянка.

По пътя има и само една чешма, така че се заредете и с вода. По пътя се откриват и гледки към Шипка и Бузлуджа.

И хижа Мазалат…

В почивните дни, може и да не намерите свободно място на заведението пред хижата. Мястото Хижата е построена през 1935 година от севлиевска група туристи и досега сградата е запазила първоначалния си вид. Тя е разположена на главното било и гледа към отделения южен масив Триглав, включващ втория по височина връх в Стара планина - Голям Кадемлия (2275,4 м), Малък Кадемлия (2225,7 м) и Пиргос (2195,2 м). И макар да се нарича „триглав“, има и още 2 върха, част от масива – Мазалат (или Зли връх) и Танас тепе, съответно по 2196,9 м и 1874,9 м. Още по-всеобхватна е гледката към Централен Балкан от връх Вълчата глава, който се намира на 30 мин от хижата и е идеалното място за гледане на изгрев или залез.

Дори и да не успеете да покорите някой връх, няма за какво да съжалявате. Разходката до Мазалат е достатъчно приключение, на което да се насладите и със сигурност ще запомните. Ето и още няколко снимки от разходката до там...

ю