На 40 км от Пловдив: Село на ръба на Родопите и „кацнал“ на върха параклис

  • от Олга Даскалова
  • 16:52, 20.06.2020

Родопското село Орешец се намира само на 40 км от Пловдив. Много често хората минават през него на път за скалното светилище Белинташ. Наслаждават се от автомобила на гледките и изобщо не осъзнават какво пропускат, пише TrafficNews.

Ние обаче ще се поспрем и огледаме, защото определено имам какво да се види. Колкото и банално да звучи гледките спират дъха, тъй като селото буквално е на ръба на скалите.

Ще започнем разходката, обаче  малко преди Орешец, като поемем към параклис „Света Богородица“. Той се намира в ляво от пътя, оставате автомобила и тръгвате по горската пътека, която е обсипана с цветя.

Няма как да объркате – има достатъчно табели, поставени са парапети и са изградени стълби, а изкуствени цветя допринасят за пейзажа.

След не повече от 15 минути ще стигнете и до крайната цел – параклисът. Около него има пейки, маси и барбекю – идеално място за бягство от големия град, подходящо и за най-мързеливите туристи, тъй като не се налага много ходене.

Към панорамната площадка

Малко преди селото може да се насладите и на панорамната площадка. Мястото се радва на голям интерес от посетители, които си правят дълги фотосесии или просто се любуват на Родопите.

В непосредствена близост до селото е и  местността "Калето" има останки от антична крепост, от която при ясно и слънчево време се открива прекрасна гледка към Тракийската низина и с невъоръжено око се виждат високите върхове на Стара планина.

Ако тази разходка не ви е достатъчна

След селото може да отбиете за Добростан и пещерата Добростански бисер, за да я посетите, обаче е нужна предварителна уговорка.

Винаги може да продължите по маршрута и да се стигнете до скалното светилище Белинташ, а малко преди да стигнете до него има и няколко хотелски комплекса, където да възстановите силите си с вкусни родопски мекици, качамак или други специалитети.

В района има безброй пътечки и пътеки, така че няма да сбъркате, която и да поемете.  Ако изберете да отидете в село Мостове, може да се разходите пеша до Кръстова гора, Караджов камък или Виолетина поляна, която се намира до село Ряката.