Древните хети оживяха на Римския стадион (Фотогалерия)
С дефиле на аристократи от изчезналата цивилизация започна фестивалът „Дни на тракийската култура”
14:19, 21.06.2018401 пъти

Фотографии: Руслан Йорданов

Древните хети, владеели Мала Азия и Леванта преди повече от три хилядолетия, оживяха вчера на Римския стадион в Пловдив. Царското семейство, воините, аристократите и обикновените поданици дефилираха в оригинални костюми на откриването на фестивала „Дни на тракийската култура”. Дефилето, както и концерта на Хетския ансамбъл със старинни инструменти бе дело на гостуващи артисти от Турция.

Форумът на културен център „Тракарт” започна с концерта „Среща на цивилизации“. Преди изчезналата още в дълбоката древност цивилизация на хетите да завладее въображението на публиката, концерт изнесе клавирен ансамбъл „Престо”, съставен от ученици от НУМТИ „Добрин Петков” с ръководител Пенчо Пенчев и арт-група „Славена”-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев. 

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от международна научна конференция “Когато Слънцето беше бог”, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации. 

На 22 и 23 юни 2018 г в Културен център „Тракарт“ ще се проведе международна научна конференция „Когато Слънцето беше бог“, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози - проф. дин Валерия Фол, проф Иван Маразов, проф. др.Тайфун Йълдъръм /Турция/, проф. д.изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов и др.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

В програмата интерес предизвикват изложбите:  „Пътешествие във времето”, посветена на 85 год. от рождението на проф. Александър Фол, фотоизложба "Неразказаната приказка за българската история", фотографска изложба и презентации „Танци, музика и костюми на хетите“, изложба на пластични изкуства “Хетите в слоевете на Анадола“, изложба с копия на аксесоари, музейни експонати от изкуството на хетите, Турция.

Ще бъде изиграна и театралната постановка „Сердарят“ (Войводата, защитникът) на Група „12+3“ – актьорско майсторство към ПУ „Паисий Хилендарски“.
Музикалните изпълнения на Дамски Хор „Тримонциум“с диригент Ваня Атанасова и Девическа хорова формация „Евмолпея“ с диригент Рада Славинскаса са част от музикалната програма, а в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Реализирането му способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Коментари от FACEBOOK