„Нощ на историите“ се завръща в Пловдив на 9 май

  • от PlovdivTime
  • 12:24, 07.05.2024

Събитийният формат „Нощ на историите се завръща в Пловдив с трето издание, което ще бъде част от градската програма на Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest. Събитието е на 9 май от 19 ч. в клуб Fargo с вход свободен.

Истории за Пловдив ще разказват представители на Археологическия музей, Историческия музей, катедра „История и археология“ на Пловдивския университет и Общински институт Старинен Пловдив“.

Калоян Даяров е екскурзовод в РАМ–Пловдив, но също така участва и в провежданите в града разкопки. Неговата интересна перспектива му позволява с лекота да вдъхва живот на музейните експонати и така да превръща всяко посещение в музея в импровизирано пътешествие във времето. Темата на Даяров в „Нощ на историите“ ще бъде „Ние, археолозите“, в която той ще разкаже малко повече за археологическата професия.

Д-р Теодора Георгиева е историк и асистент в Катедра „История и археология“ в Пловдивския университет. Темата ѝ в „Нощ на историите“ ще бъде „Средновековният Филипопол и неговият етно-религиозен облик“. Д-р Георгиева ще сподели любопитни факти за населението на средновековния Пловдив, социалния облик на града, неговите квартали, по-интересни случки от всекидневието на пловдивското население през Средновековието, главно от периода XI - XII век.

Калоян Станчев е уредник в РИМ–Пловдив. Той е едно от новите попълнения на екипа, представител на младото поколение историци. Като внук на Димитър Станчев – човекът, създал експозиция „Съединение на България от 1885 г.“, Калоян продължава традициите и самият той става част от историята на музея, следвайки професионалния път на дядо си. Темата на Калоян Станчев в „Нощ на историите“ ще бъде „Осъществяване на идеята за музей на Съединението“.

Валя Ангелова е уредник на къщата на д-р Стоян Чомаков с постоянна експозиция на Златю Бояджиев, която е част от обектите на Общински институт „Старинен Пловдив“. Темата й в „Нощ на историите“ ще бъде „Златю Бояджиев – преди, сега и завинаги“. Ангелова ще разкаже през какво е преминал той, как е живял, с какво се е борил, за да се превърне във великия художник, който всички познаваме днес.

През 2019 г. „Нощ на историите гостува за първи път в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата и паралелно с Фестивал за улични изкуства 6Fest. Второто градско издание на Нощ на историите за Пловдив беше през 2022 г. с участието на Регионален етнографски музей, Народна библиотека Иван Вазов, Дружество на пловдивските художници.