От 27 март: Започва реставрацията на къща “Павлити“ в Стария град

  • от PlovdivTime
  • 14:50, 24.03.2023

Общинският институт „Старинен Пловдив“ дава началото на консервационно-реставрционните дейности по къща "Павлити", известна още като Синята къща на 27 март от 11 ч. в присъствието на кмета Здравко Димитров, зам.- кмета Пламен Панов и медии. За 294 календарни дни и срещу сумата от 149 966,03 лева без ДДС ще бъдат реставрирани фасадите. Средствата са осигурени от община Пловдив и собствени приходи на института.

Консервационно-реставрационните дейности, изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство, трябва да приключат не по-късно от 15 декември 2023 г. Автор на проекта по част КРР е реставраторът Никола Стоянов. Договорът за изпълнение е сключен с фирма „Рестстрой" ЕООД въз основа на резултатите от приключилата обявена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки. Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възстановен и при него няма проблем. Актуалната реставрация засяга само фасадите, които в момента са обрушени . Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Започва реставрацията на фасадата на къща „Павлити“ в Стария градПрез годините е използвана като представителна приемна на Комитета за изкуство и култура, помещавали са се и Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“

Къща “Павлити“ възвръща красивата си бяло-синя фасадаОбявена е обществена поръчка на стойност 150 000 лв. без ДДС