Край с пробива на Водната палата? Пренасочват парите към кино „Космос” и Форуми Юг и Изток

  • от Благовест Андонов
  • 09:42, 15.11.2022

Пробивът на Водната палата може да бъде прекратен, а парите да бъдат пренасочени към два от безспорните проекти на Пловдив. Този вариант е обсъждан от кмета Здравко Димитров и неговия екип, научи TrafficNews.

Проектите, които са коментирани са били кино „Космос” и социализацията на Форум „Изток” и „Юг”, научи още наш репортер. Идеята е двата проекта да получат по 4,5 млн. лева през Фонда за устойчиви градове, а другите средства за проектите да бъдат от собствено финансиране.

Това би означавало, че проектът за пробив на Водната палата ще бъде преустановен, а договорът с „Иса – 2000” развален. В момента строителството е спряно за 45 дни, като трябваше да има ново обществен обсъждане.  Вероятно обаче до него няма да се стигне.

Проектите за кино „Космос” и облагородяването на Форум „Изток” и „Юг” са такива, които отговарят на изискванията на Фонд за устойчиви градове. Пред TrafficNews от ФУГ заявиха, че парите могат да се пренасочат, но Община Пловдив и Общинският съвет трябва да действат много бързо. Освен това те трябва да имат готови технически проекти, а двата обекта разполагат  такива.

Преди обаче да се пренасочат парите ще трябва ново обществено обсъждане. Това няма да е проблем, още повече, че двата проекта са безспорни за Пловдив.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Зала с 599 места в кино “Космос“, три варианта за управлението на новия културен центърПо думите на арх. Балджиев към днешна дата реализацията на проекта би струвала 7 милиона лева

6 млн. лв. струва реставрацията и консервацията на Форумите Изток и Юг„Сега заедно ще излязат техническият и работният проекти и така бариерата ще е вдигната и оттам-нататък предстои да се обяви обществена поръчка”, обясни Панов.