6 млн. лв. струва реставрацията и консервацията на Форумите Изток и Юг

  • от PlovdivTime
  • 13:45, 04.07.2022

Благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на Античен форум Филипопол - изток и юг ще струва около 6 млн. лв., сочат количествено-стойностните сметки.

В момента проектът се доработва от проектантите от „В и Р Инженеринг“ ООД и до дни ще го входират в Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Уговорката с НИНКН е до месец той да излезе, тъй като те вече са запознати с него и нанесените корекции, са съобразени с изискванията им. Тоест до септември ще имаме съгласуван проект. След това Общинският съвет по предложение на кмета могат да гласуват средства, за да стартира процедурата”, каза зам.-кметът Пламен Панов. Той допълни, че така пл. „Централен” ще бъде завършен в цялост.

Когато проектът излезе съгласуван, администрацията ще го представи отново на пловдивчани, както  миналата година, когато беше представена идейната фаза.

„Сега заедно ще излязат техническият и работният проекти и така бариерата ще е вдигната и оттам-нататък предстои да се обяви обществена поръчка”, обясни Панов.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

Арх. Венета Петкова: Открихме и описахме 188 експоната във Форумите Изток и ЮгПредстои изготвянето на пълен работен проект, който отново ще бъде разгледан от НИНКН

3D възстановки, прожекции на филми и много зеленина в реставрираните Форум Юг и ИзтокКолеги, бъдете по-лаконични в пространствената изява за нещо, за което имаме само графична представа - може изкуствени колони, но не и гора, призова арх. Румяна Пройкова