Зала с 599 места в кино “Космос“, три варианта за управлението на новия културен център

  • от Мария Луцова
  • 21:32, 27.10.2022

Зала с 599 места с екран за 2D и 3D сцена за концерти и театър ще има реновираното кино "Космос". Екранът е с размери 6 на 12,30 метра, а сценичното пространство е с дълбочина 8,28 м и ширина от 12,30 до 16,75 м. Специални панели ще балансират звука в залата според това - театър, кино или концертен спектакъл има на сцената.

Проектът бе представен на обществено обсъждане в препълнената Голяма конферентна зала в Дома на културата "Борис Христов" тази вечер.

"По-възрастните пловдивчани помним кино "Комсомол", сега кино "Космос". Представяме ви проекта за възстановяване на старото кино, чийто проектант е арх. Любомир Шинков - голям творец, човек, от който винаги имаше какво да научиш. За времето си беше най-голямото кино в България и се редяхме на опашки за билети. Радвам се, че от това, което виждам, авторите на проекта са запазили максимално автентичността", каза в началото кметът Здравко Димитров. Заместникът му Пламен Панов подчерта, че с ремонта и реновацията на емблематичната сграда ще бъде завършен процесът на възстановяване на пространствата за култура в центъра на града.

"Обновен е площад "Централен", има две нови галерии - "2019" и "Капана", ремонтирана и реставрирана е Градската галерия в Стария град. Години по-рано бе ремонтиран и Домът на културата. С ремонта на кино "Космос" ще завършим процеса на възстановяване на културната инфраструктура в центъра", каза той.

"Нашата най-важна задача бе да се осъвремени и освежи сградният фонд с минимални промени. Направихме проучване на киното, ползвайки исторически източници и установихме, че всъщност изпълнението на сградата не е следвало оригиналния проект на арх. Шинков. Той е заложил подвижен покрив и изход от залата директно към площада, но не е изпълнен", разказа един от авторите на проекта - арх. Димитър Балджиев.

Арх. Елена Балджиева разказа, че във фоайето ще има помещение за охрана, билетна каса и гардероб. На мястото на стария гардероб е разположено кафене с достъп до външните площадни простраства. Предвиден е асансьор за инвалиди на северната фасада, който няма да бъде видим откъм ул. "Гладстон".

В сградата са предвидени пространства - зона за неформално общуване, малка зала за презентации и такова за събития. Подсценичните пространства са предвидени за склад за декори, има заложени две евакуационни стълбища и инвалидна платформа.
Проектът предвижда запазване на най-знаковите за проекта на арх. Чинков елементи - стълбището с характерни парапети, осветителни тела, фасадни елементи.

Авторите на проекта подчертаха, че всичко, което може да бъде реставрирано и възстановено, ще остане като елемент сградата, включително емблематичният надпис "Кино "Космос".

Пространството пред киното също ще претърпи трансформация и ще се превърне в част от артистичната среда на сградата. Авторите на проекта подчертаха, че всички дървета, които не са компрометирани, ще бъдат съхранени.

По думите на арх. Балджиев към днешна дата реализацията на проекта би струвала 7 милиона лева.

След представянето имаше дискусия, в която се откроиха две основни линии - как да бъде използвано максимално пълноценно сценичното пространство и как ще функционира без да създава дискомфорт на хората, коитот живеят наоколо.

"Имаме три възможни плана за управление. Първото е да бъде създадено общинско предприятие, което да се занимава с "ДК "Борис Христов", Колодрума, лятно кино "Орфей", Античния театър. Второто е кино "Космос" да се управлява от фондация "Пловдив 2019", защото проектът бе част от програмата на Европейска столица на културата. Третият вариант е да има отделен екип, която да се занимава с пространството", каза зам.-кметът Пламен Панов. Така той отговори на двама от обществениците, които имат съществен принос в спасяването на кино "Космос" от събарянето - Константин Бобоцов и Пенка Попова. Без отговор остана въпросът на двамата защо преди да бъде организиран конкурсът за проект за възстановяване на сградата не е направено обществено проучване за това какви би трябвало да са функциите ѝ.

Гилдията на архитектите в лицето на председателя на Регионалната колегия на КАБ арх. Чавдар Тенев подкрепи младите си колеги и адмирира проекта. Същото стори и колегата му арх. Петко Костадинов.

Очаквайте подробности!