Георги Стаменов: Озадачен съм, че се обжалва процедурата за ремонта на Хуманитарната гимназия

  • от PlovdivTime
  • 15:33, 27.09.2022

„Изключително съм озадачен от това, че се обжалва процедурата за ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив. Това единствено и само спира сроковете и удължава процеса“. Това заяви кметът на район „Централен“ Георги Стаменов по време на откриване на реновирана детска площадка на ОУ „Д-р Петър Берон“ в Пловдив.

Припомняме, че поръчката за ремонта на Хуманитарната гимназия претърпя фалстарт и срокът бе удължен заради некоректност в количествено-стойностните сметки. Комисията към района отстрани грешките и удължи срока до 3 октомври. Тогава обаче асеновградската фирма „Запрянови – 03” пусна жалба в КЗК по едно от условията за поръчката.

„Говорим за сграда, в която учат две училища едновременно. Това са над 2000 деца. Трябва така да извършим строително-монтажните дейности, че да не прекъсваме образователния процес. Ще съобразим синхронизираме дейностите с техните ваканции, защото децата няма да бъдат местени в други сгради“, допълни Стаменов.

Той поясни, че в рамките на месец и половина след прекратяване на облажването на „Запрянови – 03“, ще може да се встъпи с разглеждане на офертите, предложени от кандидатствалите фирми. Приоритетни ще бъдат тези с най-бързи срокове и най-ниска цена.

"Пред подобен казус е изправен и ремонтът на детска ясла 18 „Вълшебно детство“, заяви още Стаменов. Оказва се, там отново е постъпило обжалване на процедурата при това от същата фирма „Запрянови-03“.

"Детската ясла има одобрени строителни книжа и е бил стартиран процес по търсене на изпълнител", допълни районният кмет.

 „При обявена процедура имаше три фирми, взели участие. В един момент четвърта фирма, която не е заявила желанието си да изпълнява това СМР, обжалва начина на обявяване на процедурата. Тя смята, че условието, че Общината няма да даде аванс при строителства - е дискриминационно. Лично моето мнение е, че Община Пловдив трябва да заплаща единствено и само тогава, когато е получила необходимото СМР – не авансово. Това ще даде възможност солидни фирми, които имат необходимия капацитет да взимат поръчки и да ги реализират“, коментира кметът на „Централен“.

Припомняме, че проектът предвижда цялостен ремонт на сградата на „Вълшебно детство“, която от десетилетия не е била реновирана основно. Предвидени са соларни панели, саниране, както и цялостен ремонт на външните площи.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Удължават срока за оферти за ремонта на Хуманитарната за 13 млн. лева, объркали КСС-татаЖалба в КЗК допълнително може да забави процедурата за ремонта на школото

Пускат поръчката за ремонта на Хуманитарната гимназия до 10 дниСредствата идват от Министерството на куртурата и Министерството на образованието

Министерство на културата дава пари за реставрацията и консервацията на Хуманитарната гимназияЩе търсим другите средства през Министерство на финансите и МРРБ, каза районният кмет Георги Стаменов