Пускат поръчката за ремонта на Хуманитарната гимназия до 10 дни

  • от Мария Луцова
  • 16:00, 25.07.2022

"Дадох уверението си, че протоколът от комисията за консервационно - реставрационни работи е официално утвърден и Хуманитарната гимназия в Пловдив ще получи 2 800 000 лв. Ние виждаме огромен смисъл в това подобни проекти са обединително звено между нас и опозицията. На срещата ни днес обсъдихме възможните стъпки за ремонта и реставрацията на Художествената гимназия " каза министърът на културата Атанас Атанасов след срещата с директора на гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Повече детайли внесе кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той обяви, че администрацията има готовност в рамките на 10 дни да обяви обществената поръчка, която ще бъде на два етапа - техническо предложение и ценови оферти. 

"Първата част от ремонт ще обхване покрива, дограмите и фасадата на сградата. За самото пристъпване към реставрационните дейности ще се изисква време, тъй като трябва да бъдат изработени прозорците, които са с уникални дърворезби. Много време ще изисква и фасадата на сградата. Затова първата и най- важна задача, ще бъде да се подсигурят материалите. В случай , че зимата е топла , ще може да се работи и през този сезон. Но ако тя е студена , работата по фасадата може да започне през пролетта. Надеждата на всички е на 15 септември 2023 учениците да влязат в обновена сграда. 

"Едно от задължителните неща, които ще впишем в обществената поръчка е 24 часов режим на работа на обекта. Това ще спести неудобството да се местят деца в други сгради и няма да наруши учебния процес" каза Георги Стаменов. 

Министърът на културата уточни, че ще бъде съставена по-широка комисия за избор на изпълнител, за да бъде процесът максимално прозрачен. Депутатът Росен Костурков уточни, че през Министерството на образованието има преведени 400 000 лева по сметката на училището, очакват се и още два транша по толкова. 

Министърът на културата завърши срещата с обещанието средства за ремонти да бъдат предоставени на Художествената гимназия и Музикалното училище.