Министерство на културата дава пари за реставрацията и консервацията на Хуманитарната гимназия

  • от Мария Луцова
  • 10:59, 17.07.2022

Министърът на културата в оставка Атанас Атанасов е поел ангажимент ведомството му да отпусне средства за консервационно-реставрационните работи по фасадата и покрива на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий”.

„Обнадежден съм, че ще има движение. Министерство на културата ще финансира КРР, за другите средства за ВиК, електро, настилки, нови тоалетни, интериорни части, съм се обърнал към Министерство на финансите и МРРБ. От МФ ми върнаха отговор със специална форма за кандидатстване. Надявам се до края на месеца да стартираме процедурата по Закона за обществените поръчки”,  обяви кметът на район „Централен”  Георги Стаменов.

Преди няколко месеца той представи пред депутатите от Пловдив приоритетите, които иска да реализира и са важни за района – Хуманитарната гимназия, Ясла №18, хълмовете под тепетата, Дондуковата градина , площадки на градини и междублокови пространства.

„Внесохме в Министерството на културата количествено-стойностна сметка, която включва фасадите на Гимназията, дограмите – част от тях да бъдат подменени, други – реставрирани, , както и таванът. Според нашите изчисления това ще струва 9 млн. лв. Поръчахме пазарно проучване и целият ремонт ще възлезе на 15 млн. лв.”, каза още Стаменов и допълни, че в краен вариант е готов да оранизира дарителска кампания, за да се случи жизненоважният ремонт.

Това ще бъде вторият проект за  знаково училище в Пловдив, след като стана ясно, че от Министерство на културата са поели ангажимент от средствата си за капиталови разходи да отпуснат средства и за проекта на Музикалното училище.

След като в бюджета на МК бяха заложени 36 млн. лв., от тях близо 11 700 000 лв. бяха за Концертна зала в Пловдив, очевидно ведомството се опитва да отключи останалите пари в готови проекти, които чакат реализация.

 

Kоментари

коментар
Бай Гочо
12:11, 18.07.2022
Отговор

Какво проучване бе? За 15 милиона ще ви построя нова гимназия! То бива да се краде, ама вашето няма мярка!