Антарктическа морска звезда и риби пътуват към Пловдив с експедицията на Христо Пимпирев

  • от Мария Луцова
  • 11:40, 10.03.2023

7-метров тиранозавър Рекс, трицераптос,  4-метров птеродактил и стегозавър вече посрещат посетителите в Природонаучния музей. Така колекцията динозаври на една от най-посещаваните експозиции в Пловдив е набъбва на 9. Докато респектиращите влечуги издават стряскащи звуци, на стените отзад вървят интересни видеа, които онагледяват живота им в дивата природа. Мултимедията се допълва и от таблети, на които посетителите погат да получат още информация за динозаврите.

Това е само част от проектите, които Природонаучният музей, ще представи през тази година. Почти изграден е леденият аквариум, който очаква своите обитатели от Антрактида. Голяма морска звезда и риби са успели да уловят антарктиците ни начело с проф. Христо Пимпирев и със специална техника ги транспортират към България в момента.

Ледена риба с прозрачна кръв ще плува в Природонаучния музей на ПловдивОчаква се новият аквариум с видове в края на април

„Надяваме се да успеем, но имаме и резервен вариант да вземем екземпляри от Норвегия”, каза директорът Огнян Тодоров.

Както медията ни разказа, Природонаучният музей ще стане първият зелен музей в България. Вече има изготвен проект, предстои да бъде входиран за одобрение в Националния институт за недвижимо културно наследство. Фотоволтаиците ще бъдат монтирани на покрива на Обредния дом. Така музеят ще подсигури 85 процента от разходите си за ток.  Проектът е на стойност 120 000 лв.

Природонаучният става първият зелен музей в БългарияФотоволтаичната централа ще покрива от 80 до 100 процента от разхода на ток на институцията

„При нас има много живи екземпляри и те изискват постоянна температура. Разходите ни за ток на месец са 10 000 лв., а това  е много сериозна сума”, поясни Тодоров. Той съобщи, че са водени разговори със зам.-кмета Георги Тютюков музеят да ползва и сградата на Обредния дом за експозициите си. Засега окончателно решение няма.

„Музеите в Пловдив се развиват изключително добре. Предстои ремонтът на новата експозиция на РЕМ – къщата на ул. „Съборна”20, на стойност 350 000 лв. После там по Норвежкия проект ще бъдат закупени витрини за експонирането на изложбите. „Старинен Пловдив” със собствени средства ще реставрира къща „Павлити”.