Природонаучният става първият зелен музей в България

  • от Мария Луцова
  • 09:56, 17.01.2023

Природонаучният ще е първият изцяло зелен музей в България. Това ще се случи с реализацията на проект по изграждането на фотоволтаична централа за 63 kWp.

„Подготвили сме писмо до ЕВН за разрешение,  предстои проектът да бъде съгласуван и с Националния институт за недвижимо културно наследство.  Панелите ще бъдат поставени на Обредния дом и ще осигуряват от 80 до 100 процента от разхода ни за ток”, разказа директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров. Той е подал искане за осигуряване на необходимите средства към Община Пловдив.

Причината екипът му да пристъпи към подобен проект е, че музеят има много големи разходи заради живите експозиции, за които се грижи.

Природонаучният музей е една от най-посещаваните институции в Пловдив. За миналата година отчете приходи от 450 000 лв., което ще позволи на екипа да реализира поредица нови проекти.

До две седмици ще отвори врати обогатената зала с динозаври с нови четири аниматроник модели на 7-метров тиранозавър рекс, трицераптос,  4-метров птеродактил и стегозавър.  Наред с любопитната мултимедия, която ще оживява на стените в залата, активирана през таблети, посетителите ще могат да видят и истински зъби на седем вида динозаври, скелет на птерозавър и два вида яйца на древните гиганти.

Аниматроник пеперуда ще направи Фестивала на пеперудите още по-атрактивен за децата.

До края на февруари ще бъде направен и пълен ъпдейт на програмата на планетариума, което ще позволи на посетителите да гледат новия филм на музея с Европейската космическа агенция.

Експозиция „Бозайници” също има нови животни. Става дума за внушителна кафява мечка и вълк, дарени на музея от , както и черна американска мечка от зоологическата градина в София.