Ледена риба с прозрачна кръв ще плува в Природонаучния музей на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 10:32, 14.02.2023

Леден аквариум ще посреща посетителите на Природонаучния музей в края на април. Видовете - риби и безгръбначни, ще бъдат доставени от 31-вата експедиция начело с проф. Христо Пимпирев от Антарктида. Българският кораб достигна до Южния залив на остров Ливингстън и българската база "Св. Климент Охридски". Полярниците ни имат амбициозни научни цели - строеж на лаборатория и проучвания на щетите от глобалното затопляне и замърсяването на планетата, по време на тази си мисия.

"Идеята се роди в един разговор с доц. д-р Любомир Кендеров от Софийския университет. Проф. Пимпирев също откликна. Закупихме специално оборудване, с което ще бъдат транспортирани видовете до Пловдив. Най-кризисно за тях е преминаването на тропика, което е в продължение на две седмици", разказа директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

Един от най-атрактивните ексземпляри, които от музея се надяват скоро да покажат на посетителите, е ледената риба.Тя е много рядък вид за целия район на Антарктика.

"Тя няма хемоглобин и кръвта ѝ е прозрачна", каза доц. д-р Кендеров.

Той разкри, че залата, където ще се намира аквариумът, ще бъде решена като ледник и в перспектива ще се вижда базата на българските полярници на остров Ливингстън. Новата придобивка в пловдивския Природонаучен музей е след спечелен проект към Национален фонд "Култура".