Поне 7 месеца са нужни за нова Конституция

  • от Благовест Андонов
  • 14:41, 14.08.2020

„Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето!”, започна обръщението си премиерът Бойко Борисов, с което се обяви за приемането на нова Конституция.  Анонсираните промени са съществени, както за целия политически модел у нас, така и за функционирането на трите власти.

Каква е процедурата за свикване на Велико Народно събрание?

Първото, което трябва да се направи е да се изработи проект за нова Конституция, а 120 депутати да поискат иницииране за Велико народно събрание. Това означава, че освен ГЕРБ със своите 95 депутати са им необходими поне още 25, ако се приеме, че цялата група на „Обединени патриоти” го подкрепи ще се събере необходимия кворум.

След това Народното събрание трябва да разгледа внесения проект за нова Конституция, но не по-рано от 2 месеца и  не по-късно от 5 месеца, след като е внесена. Това означава, че най-оптимистичният вариант за разглеждането на новата Конституция е през октомври-ноември, в зависимост колко време отнеме изработването и внасянето й.

След това предстои най-трудната част -   Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители. Това означава, че 160 депутати са нужни, за да се проведат изборите.  Ако БСП със своите 78 депутати не приемат искането, то означава, че всички останали партии трябва да подкрепят искането за нова Конституция.  

Ако това решение се приеме от депутатите, президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание. Депутатите в него са 400 – 200 избрани мажоритарно и 200 пропорционално.

След като бъде свикано в Конституцията е записано, че Великото Народно събрание приема решение по внесените проекти с мнозинство две трети от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

В Чл. 162 е записано още:
(1) Великото Народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано.
(2) В неотложни случаи Великото Народно събрание изпълнява функциите и на Народно събрание.

В най-оптимистичния вариант новата Конституция може да бъде гласуване за 2 месеца и тя да бъде обнародвана.  Процедурата обаче може да отнеме 6 месеца, пише TrafficNews.bg.

След като бъде приета новата Конституция, президентът насрочва избори за Народно събрание,а правомощията на Великото Народно събрание се прекратяват.

Това означава, че са нужни поне 7 месеца, за да бъде избрана нова Конституция, а след 9 може да имаме Народно събрание, което да функционира по новите правила и да избере ново правителство. Процедурата обаче може да се забави съществено и това да отнеме до 20 месеца.