Пловдивчани месят индийски хляб „наан“ с Прамод Сингх

  • от PlovdivTime
  • 17:22, 03.05.2019

Пловдивчани ще месят индийския хлаб „наан” под вещото ръководство на топ готвач Прамод Сингх на 9 май от 19 часа в ресторант „Индия”. Той ще направи впечатляващ кулинарен урок, а вкусното печиво ще приготви с традиционните индийско сирене, куркума и други ароматни подправки. 

Гостите ще имат изключителната възможност да видят как се пече в традиционна индийска пещ „тандур” и ще  ще научат повече за кухнята и културата на Индия, както и любопитната история на индийския топ готвач Прамод. 

Кулинарното приключение ще продължи около два часа и всеки участник ще има възможност да премине през стъпките на приготвяне на „наан“ и, разбира се, да го опита на място.  Докато хлябовете се пекат, ще се впуснем в иновативния метод на Мрежа Хлебни къщи „Театър на трохите“ и ще нарисуваме в брашно нашите мисли и впечатления от събитието, разказват организаторите от Мрежа Хлебни къщи и Мулти култи колектив. 

Събитието е в рамките на „Разнообразни заедно – споделяне на хлябове и истории”, който ще се проведе в Пловдив, София и Варна. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Мрежа Хлебни къщи е програма на Международен съвет на самодейните средища, която от 2009 г. чрез общностни събития за месене на хляб обединява хора от всички възрасти, социални статуси и култури. Основният метод на Мрежа Хлебни къщи е „Театър на трохите“, който включва различни сплотяващи и творчески активности обединени около колективното приготвяне на хляб. 

Мулти култи колектив е сдружение, което от 2011 г. подпомага интеграцията между българи и чужденци чрез изкуство, кулинария и социални проекти. Организацията работи както на терен, така и на ниво политики. Развива и собствено социално предприемачество. МКК е базиран в София, но през 2015 г. се разраства като социален франчайз в 6-те най-големи български града.

Във всяко събитие ще могат да се включат 30 участници, всеки от които ще направи свое кулинарно творение по рецепти на майсторите, както и да участва активно в разкриването на историите на водещите и другите култури. Една трета от участниците ще бъдат хора в неравностойно положение, за които входът ще бъде свободен. 

Цена за участие е 10 лв.