НОЩ/Пловдив 2018 пропадна окончателно!
Организаторът Веселина Сариева обяви нулева година за емблематичния фестивал под тепетата след скандалите с кмета
17:42, 11.04.20187587 пъти

НОЩ/Пловдив 2018 пропадна окончателно! Организаторът Веселина Сариева обяви нулева година за Нощта на музеите и галериите заради поредицата от скандали и разменени остри реплики с кмета Иван Тотев.  

„Надяваме се на спокойна работа и възможност нашият екип да насочи усилията си в подготовката на НОЩ/Пловдив през важната за страната ни 2019 година, когато Пловдив е Европейска Столица на Културата. Предвидените дати за НОЩ/Пловдив 2019 са 13,14,15 септември”, се посочва в официалното изявление на Сариева.

По думите й заради разправиите фондация „Отворени Изкуства” е изгубила два много важни месеца от организацията на НОЩ/Пловдив и вече е навлязла в активна организационна фаза на нови и други свои ключови проекти.

Скандалът започна с критики на Веселина Сариева към ремонта на ул. „Отец Паисий”, където имаше опасност емблематичните павета да бъдат заменени с асфалт. След това кметът Тотев отправи хапливи реплики към нея и тя реши да се откаже от общинското финансиране за фестивала в размер на 40 000 лв. Общината пък заплаши да направи своя НОЩ/Пловдив, но впоследствие се отказа. Последно Тотев предложи на Сариева да срещнат и да се разберат на кафе с кекс.

Plovdiv Time публикува пълния текст на днешното изявление на Веселина Сариева.

Скъпи приятели на НОЩ/Пловдив,

През февруари 2018 година фондация „Отворени Изкуства”, като организатор на НОЩ/Пловдив, беше изправена пред изпитание, което беше истинско предизвикателство за нашия екип в момент на активна подготовка на събитието за настоящата година. Взехме решение, което да съхрани характера на събитието и да продължим напред с организацията му.
вижте линк към казуса: http://openarts.info/open-arts-statement-2018/

В реакция на това получихме истинска подкрепа от широката общественост, медии, участници в събитието, представители на артистичната сцена, фенове на събитието от Пловдив, страната, чужбина, от нашите спонсори и партньорски организации, на които благодарим.

За наше съжаление предизвикателствата не спираха и подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив беше нарушена отново през март 2018 година с нова вълна от провокации. Те вече поставиха по-сериозния въпрос за бъдещето на НОЩ/Пловдив и нейната организация като цяло.
вижте линк към казуса: http://openarts.info/night-2018-oaf-statement-12-03/

В реакция на това Отдел „Култура и Туризъм” на Община Пловдив  и ОФ „Пловдив 2019”, които също бяха индиректно замесени в казуса, изпратиха към фондация „Отворени Изкуства” становища в края на март, в които колегиално се поощрява и насърчава работата на фондацията и нейния проект НОЩ/Пловдив.
вижте линк към казуса: http://openarts.info/info-oaf-statement-night-2018/

От днешна перспектива фондация „Отворени Изкуства”, като базов организатор на събитието, заради създалите се ситуации изгуби два много важни месеца от организацията на НОЩ/Пловдив и вече е навлязла в активна организационна фаза на нови и други свои ключови проекти.

Във връзка с това забавяне и създалия се климат около подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив, фондация „Отворени Изкуства” обявява нулева година за събитието през 2018 година. Надяваме се на спокойна работа и възможност нашият екип да насочи усилията си в подготовката на НОЩ/Пловдив през важната за страната ни 2019 година, когато Пловдив е Европейска Столица на Културата. Предвидените дати за НОЩ/Пловдив 2019 са 13,14,15 септември.

Веселина Сариева,
директор на Фондация „Отворени Изкуства”
10 април 2018

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кметът се отказа да дублира Нощ/Пловдив

Веселина Сариева обвини кмета, че убива НОЩ/Пловдив

Огромен скандал с Нощта на музеите в Пловдив

Веселина Сариева внесе писмо за отказ от финансиране

Нощ на музеите и галериите къса с Община Пловдив

Веселина Сариева: Кметът да се извини публично

Общината е готова сама да прави НОЩ/Пловдив

Нови скандали заляха културата на Пловдив

 

Коментари от FACEBOOK