Веселина Сариева: Кметът да се извини публично
Унизително е да четеш нападки и заплахи от градоначалника заради изказано мнение във Фейсбук
19:55, 12.02.2018526 пъти

 Възникналите неразбории и спорове около ремонта на улица „Отец Паисий“ от днес преминаха в остри словесни престрелки между интелектуалци и ръководителя на местната власт. Днес Иван Тотев посъветва един от критиците на ремонта – галеристът и организатор на НОЩ/Пловдив Веселина Сариева, „да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава“. В отговор тя написа гневен коментар в социалните мрежи.

 

Ужасно унизително е да четеш фамилиарни нападки и професионални заплахи от кмета на Пловдив, град за който над 13 години си давал толкова време, идеи и енергия, лобирал си локално и международно, създавал си идейни общности в името на това този град да се развива културно и да е достойно модерно европейско място за живеене.

И то нападки само защото един път си изказал личната си позиция във Фейсбук, като живущ и работещ на ул. „Отец Паисий“, на една централна историческа градска улица, която беше затворена за двумесечен ремонт без да бъдат предупредени живущите и обитателите. Ремонт, който дори се оказва, че не е съгласуван коректно с дирекция „Паметници на Културата“ към Министерство на Културата.

Апелът за улица „Отец Паисий“ защити впоследствие и министърът на културата, а кметът на Пловдив реши да се подиграе с мен и да ме заплаши професионално със следните думи: „Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”. Тези думи ги прочетох в няколко медии днес и вече не се съмнявам, че са били изказани.
Срам ме е като европейски гражданин, че това може да се случи в една демократична страна, която дори в момента е председател на Съвета на ЕС. Няма да махна с ръка този път или да преглътна унижението и ще предложа на кмета да се извини публично на всички граждани, които дръзват да изкажат мнението си.

А вместо да се „моля за милост”, бих спряла за няколко години културната програма на фондация „Отворени Изкуства“, която е насочена към Пловдив, и заедно с моя прекрасен екип да дадем енергията и идеите си за други проекти.

Ако познавахте дейността ми г-н Тотев, щяхте да знаете, че има какво да правя.

 

 

Коментари от FACEBOOK