Проектът за възстановяване на облепената с фибран фасада на Католическата църква вече е в НИНКН

  • от Мария Луцова
  • 09:42, 02.10.2021

Арх. Лидия Шилева от „Студио архитекти Шилеви” е автор на проекта за реставрация и консервация на фасадата на Католическата катедрала „Св. Лудвик”. Разработката е внесена в Националния институт за недвижимо културно наследство в началото на септември и процедурата вече е задвижена. Припомняме, че в края на юни ръководството на църквата предприе ремонт  без той да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство, както изисква ЗКН. Наложи се намесата на администрацията на район „Централен” и специалистите от Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата.  Облепването на фасадата с фибран бе прекратено. След констативния протокол управлението на Католическата църква бе принудено в срок от два месеца да внесе в НИНКН проект за консервация и реставрация на фасадата и възвръщане на оригиналния ѝ вид.


Той бе изготвен от "Студио архитекти Щилеви". Според проекта, за да бъде възстановена в оригиналния си вид, предстои механично, парово и химическо почистване на фасадата и статуите, обезпращаване и специална обработка, укрепване и реставрация на мазилките и декорациите. На финала тя ще бъде боядисана със специални силикатни бои, които ще бъдат тонирани в оригиналния цвят на фасадата.

„Има едни късни напластявания  с роман-цимент, които трябва да бъдат отстранени внимателно.  Като се почистят , детайлите по фасадата ще станат много по-фини и съвсем близо до оригинала. Става въпрос за късни бои и мазилки, които са добавяни в последното десетилетие”, разказва арх. Шилева.


Тя обясни, че са разкрити оригиналните слоеве на мазилката, с оригиналните цветове и стремежът ще бъде реставрираната фасада да бъде максимално близо до оригиналите. Рецептурата на новите мазилки ще бъде изготвена , след като се вземат цветови проби, както и проби от материала.

Проектът за реставрацията и консервацията на фасадата на Католическата църква спазва методиката  и необходимите технологии, изискани от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Художник реставратор  е Никола Стоянов – основна фигура в цялостната реставрация. Стоянов е едно от най-авторитетните имена в бранша и стои зад реставрацията на знакови паметници на културата както в Пловдив, така и в цяла България.  Работил е на археологически обекти като Античния театър, Римския стадион, Античния одеон,  Римския форумен комплект „Августа Траяна” в Стара Загора, оригиналния каменен градеж на тракийската могила „Голяма Косматка” до град Шипка. Името му стои и зад реставрацията на множество стенописи в църкви и манастири, както и на къщи в Стария град.


Цветното решение, изработено от художника реставратор Никола Стоянов
„Студио архитекти Шилеви” също има опит в  реставрацията, консервацията и експонирането на паметници на културата.  Арх. Лидия Шулева стои зад проектирането на хотел „Седемте хълма” в Общинския институт „Старинен Пловдив”, реставрацията на църквата „Св. Димитър” в Пещера, реставрацията на жилищна сграда с магазини в квартал Капана. Автор е на техническите проекти за подземно застрояване на кафене и реставрация, консервация и експониране на Антична крепостна стена- фрагмент на  ул. „Съборна” в Общински институт “Старинен Пловдив“, както и проект за защитна стена, консервация, реставрация и експониране на мегалитен храм до с. Гърло в община Брезник.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Комисия даде 60 дни срок за изготвяне на проект за реставрация на облицования с фибран храм „Св. Лудвик”„Засега се въздържахме от глоба, ще изчакаме да видим дали нарушителите ще изпълнят решенията на междуведомствената комисия”, каза арх. Слави Славов

 

Незаконно: Облепят фасадата на храма „Св. Лудвик” в Пловдив с изолацияНяма проект, който да е разглеждан в НИНКН, каза директорът на института арх. Петър Петров