Комисия даде 60 дни срок за изготвяне на проект за реставрация на облицования с фибран храм „Св. Лудвик”

  • от Мария Луцова
  • 10:36, 24.08.2021

60 дни има църковното ръководство на католическия храм „Св. Лудвик” да изготви проект за реставрация и консервация на емблематичната сграда в сърцето на Пловдив. Това е решението на междуведомствената комисия с представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, район „Централен” и РДНСК.

„В този проект за консервация и реставрация трябва да бъде включено и премахването на фибрана”, уточни за PlovdivTime представителят на Инспектората към Министерството на културата арх. Слави Славов.

Той допълни, че комисията е била на място, разговаряно е с хора от висшия клир, както и с фирмата изпълнител.

Процедурата е задвижена, след като от район „Централен” са изготвили необходимата документация за констатираните нарушения, тъй като сградата е от първа категория, а съгласуван проект за реставрацията и консервацията на фасадата липсва както в администрациите на регионално ниво, така и в Националния институт за недвижимо културно наследство.  Цялата преписка е предадена на Община Пловдив , МК и РДНСК.

„В момента всички строително-ремонтни дейности са спрени”, заяви кметът на „Централен” Георги Стаменов.

Припомняме, че в края в края на юни красивата сграда, която е паметник на културата от национално значение, „цъфна” с облицована с фибран фасада. Изолационният материал бе налепен и по колоните на църквата.

След поредица от разговори с отговорните институции PlovdivTime установи, че ремонтът е започнал абсолютно незаконно, без да е съгласуван с НИНКН. Нерегламентираната намеса по фасадата на сградата бе спряна с бърза реакция на институциите.

Така се стигна и до решението на междуведомствената комисия за изготвянето на проекта за реставрация и консервация.

„На този етап сме се въздържали да санкционираме с глоба нарушителите. Ще изчакаме да видим дали ще изпълнят указанията ни. След това, ако се налага, ще предприемем и други действия”, допълни арх. Слави Славов.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Спряха със заповед незаконното облицоване на храм “Св. Лудвик“Както PlovdivTime писа, майстори облицоваха фасадата на храма, който е паметник на културата от национално значение

Незаконно: Облепят фасадата на храма „Св. Лудвик” в Пловдив с изолацияНяма проект, който да е разглеждан в НИНКН, каза директорът на института арх. Петър Петров