Поклон пред Апостола: Днес сме безсилни да се справим със свободата, която Васил Левски ни даде

  • от PlovdivTime
  • 11:18, 18.07.2024

Десетки пловдивчани почетоха  187 -годишнината от рождението на Васил Левски. Цветя и венци пред паметника на Апостола на свободата на централната алея на Бунарджика поднесоха представители на местните власти, граждани и общественици.

Тържествено слово произнесе Атанаска Колева - старши учител по „История и цивилизации“ в Математическа гимназия  "Акад. Кирил Попов", носител на множество награди като преподавател.

„Днес благодарение на такива славни личности като Васил Левски ние се радваме на свободата си. Ние приемаме свободата си като даденост, която не разбираме напълно, оценяваме една малка част от нея, но дори и с нея сме непосилни да се справим. Комфортно предпочитаме да се спотайваме и безучастно да наблюдаваме действителността. Същите сме като онези дребни душици от преди век и половина, които предпочитат личното си благо и интерес. Паметта на миналото ни е в учебниците и книгите, към които малцина протягат ръка, а народът ни се опива от собственото си неведение. И там от висините, като Божи съдници, ни гледат ясните очи на Апостола и скърбят за родината. Както никой друг от нашите национални водачи, Левски заявява че българския народ се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, защото  така ще бъдем равни на другите европейски народи. Българския Апостол на свободата е личност със световни измерения и това се признава от всички, които са се докоснали до него”, заяви в речта си Атанаска Колев.

Водещ на честването бе актрисата от Драматичен театър-Пловдив Мария Генчева. В церемонията участваха и представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“.