Казусът с отказани пари от МК за спасяването на къща “Хиндлиян“ влиза в Парламента

  • от Мария Луцова
  • 10:36, 08.07.2022

Казусът с отхвърления от Министерство на културата проект за реставрация и консервация на къща "Хиндлиян" влиза за обсъждане в парламента. Народният представител Антоанета Цонева от Демократична България внесе питане защо са отказани средствата за спасителните намеси по стените на националния паметник на културата.

"Искаме от министъра на културата яснота по мотивите за това решение и въпросите към него са внесени в Народното събрание. Очакваме писмен отговор и настояваме решението да се преразгледа", казват вносителите.

Къща Хиндлиян е паметник на културата с национално значение. Изписана е от чирпанските майстори Моко и Мавруди по книжен образец. Построена от незнаен занаятчия в периода 1835-1840 г., по поръчка на богатия търговец Степан Хиндлиян.

Припомняме, че Министерство на културата отхвърли проекта с аргумент, че Община Пловдив има неизпълнен договор с ведомството. Кандидат за финансиране е обаче Общински институт "Старинен Пловдив", който е самостоятелно юридическо лице.

Очаква се министърът на културата в оставка да даде писмен отговор.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Нарочно ли? МК отряза Пловдив и за ремонта на националния паметник на културата къща “Хиндлиян“Застрашени са и другите културни институции, тревожи се зам.-кметът Пламен Панов