Нарочно ли? МК отряза Пловдив и за ремонта на националния паметник на културата къща “Хиндлиян“

  • от Мария Луцова
  • 10:35, 29.06.2022

Министерство на културата  поряза Пловдив с финансиране за проект за реставрация и консервация на къща „Хиндлиян” . Аргументът на комисията е, че е нарушена  т. 6, т.4 от Правилата за кандидатстване, която гласи, че не се разглеждат исканията от лица – в случая Община Пловдив, които не са изпълнили условията при предходно финансово подпомагане от МК и не са отчели изразходването на средствата по определения нормативен ред.

Решението на комисията е меко казано странно по две причини. Първо, проектът за реставрацията и консервацията на стенната полихромна декорация на паметника на културата от национално значение не е подаден от Община Пловдив, а от Общински институт „Старинен Пловдив”. 

ОИ „Старинен Пловдив” е самостоятелно юридическо лице и не е сключвало договор с Министерството на културата, по която и да е обявена от ведомството програма.

Второ, предходният проект, който МК посочва като незавършен и отново е за реставрация и консервация, но на тавана в същата къща, е приключен, специална комисия, назначена от министъра на културата, е приела  обекта и е издала Протокол и Заповед. Разплатени са и всички разходи.

Проектът за реставрация и консервация на тавана в „Хиндлиян” е типичен пример за трудната комуникация с Министерство на културата.

Община Пловдив кандидатства за финансиране в Министерство на културата през март 2020 г. и получава 18 208,20 лв., вместо исканите близо 100 000 лв.  Срокът за изпълнение на проекта е до 15 ноември същата година. Той обаче е удължен заради извънредното положение заради Ковид-19 до 28 февруари 2021 г., а писменият отчет да бъде внесен в МК до 15 март 2021 г.

В определения срок в договора - на 25 февруари,  Общината сезира Министерството, че е необходимо назначаването на комисия, която да приеме извършените консервационно-реставрационни дейности. Такава министърът на културата по това време Боил Банов назначава със заповед  на 16 април 2021 г., а тя се събира на 21 април. Протоколът от проверката е изготвен 24 април, а Заповедта на Приемателната комисия – на 27 май.

Очевидно Общината няма как да отчете проекта си в срок до 15 март 2021 г., защото Министерство на културата е назначило Приемателната комисия след въпросния срок, а самата документация от МК се е забавила до края на май.

Община Пловдив изпраща цялата отчетна документация на 22 юни 2021 г. В средата на септември за изненада на експертите под тепетата от културното ведомство е получен мейл, че документите отново трябва да бъдат изпратени, защото са изгубени.

Епистоларната сага продължава при няколко министри на културата – Боил Банов, Велислав Минеков – на два пъти, Атанас Атанасов. И никой не отговаря на питанията на Общината кога Културното министерство ще преведе последните средства по договора – 5000 лв. или 30 процента от общо отпуснатата сума. 

Междувременно Община Пловдив е изплатила тези пари на изпълнителя, защото е заплашена със съдия-изпълнител да ѝ бъдат запорирани сметките, защото приемателната комисия е одобрила и приела свършената работа.

„През това време вашият пост бе заеман от няколко министри, от които не получихме отговор дали и кога ще бъдат изплатени отпуснатите ни съгласно договора между Министерство на културата и Община Пловдив суми. За Общината изпълнението на този проект бе от изключителна важност и успешното му реализиране допринесе за имиджовото представяне на къща „Хиндлиян” пред туристите”, пишат в едно от последните си писма до министъра в оставка Атанас Атанасов.

Отговор не получават, но пък научават, че според Министерство на културата има проблем преди дни, когато става ясно, че проектът за реставрацията на стенните декорации на „Хиндлиян” е отхвърлен.

„Кореспонденцията ни с министерството е дълга и , за съжаление, неефективна. Общината е поставена в ситуацията, в която ежедневно изпадат гражданите в България – да се чувстват безсилни да получат информация и експертна помощ.  Ние обаче ще реагираме, защото това отношение към културно-историческото наследство на Пловдив е недопустимо. С официално писма приканихме министъра в оставка Атанас Атанасов и експертите във ведомството да преразгледат решението на комисията. Могат да бъдат насочени и целеви средства за реализацията на този проект, тъй като къща „Хиндлиян” е архитектурно-художествен паметник от национално значение, а предвидените реставрационно-консервационни работи са аварийни и наложителни”, коментира пред PlovdivTime заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той допълни, че ако от ведомството отново останат безмълвни, общината е готова да си търси правата и в съда.

Зам.-кметът подчерта, че проблемът за Пловдив всъщност е много голям, защото със същия формален аргумент могат да бъдат отхвърлени проекти и на други културни институции – музеи и галерии.

Припомняме, че поради пасивността на Министерството пропадна и реставрацията и консервацията на къща „Павлити”, след като от ведомството, въпреки настоятелността на общината, пропуснаха сроковете за подписване на анекс към договора за удължаване на срока поради неявяването на кандидати за ремонта.

 ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Пловдив губи 300 000 лв. за реставрацията и консервацията на паметници на културатаПричината е нереализирани проекти

 

 

Kоментари

коментар
Лозето нече молитва, байно. МОТИКА сака!
19:36, 01.07.2022
Отговор

"К'во беше / к'во стана...!" Накратко до това се свежда всяко кудкудякане за изоставеното от "държавата" българско архитектурно наследство след 1990-та

коментар
656
13:05, 01.07.2022
Отговор

Не разбрахте ли че сантарева не става за директор