Пловдивски хлапета се запалиха по мини влакчета (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 17:58, 06.03.2017

Един от най-големите колекционери на миниатюрни влакчета в България – Николай Анев, поднесе изненада на пловдивските деца. Автомонтьорът откри кръжок по железопътен моделизъм в средното училище „Софроний Врачански” в ж.р. „Тракия”. На първата демонстрация присъстваха двадесетина ученици, които внимателно проследиха всяко движение на влаковите композиции и разпитаха подробно Николай за устройството на макетите и тяхното придвижване.

Най-запален се оказа 4-годишният Тео. Той случайно научил от профила на баща си във Фейсбук за подготвения открит урок и пожелал да присъства. Малчуганът разполага у дома с няколко влакчета, с които прекъснато играе. В училищното фоайе, където бяха разпънати релсите, той не се отдели от макетите.

„Официално кръжокът ще стартира на 1 септември. Директорът на училището Пенко Рисов изяви готовност да ни предостави училищен кабинет. Вероятно ще бъде въведен предмет „Аз майсторя”, по който ще преподавам”, казва Николай Анев.

Автомонтьорът нашумя с огромната си колекция от миниатюрни локомотиви и вагони, след като почти всички големи телевизии в България излъчиха обширни репортажи за неговото хоби. „Жена ми се шегува, че съм станал медийна легенда. Но Пловдив отдавна е град на знаменитости от калибъра на Христо Стоичков и Йордан Йовчев. Така че тук е нормално да се превърнеш в легенда”, смее се той.

Големият план на Николай е да създаде Музей на железопътния моделизъм в европейската столица на културата. Той е готов за тази цел да предостави личната си колекция, нужно му е единствено известно финансиране и голямо помещение.  

Анев дава пример с Музея на малките влакчета в Хамбург, който се радва на огромна популярност в общоевропейски мащаб. Наскоро човек от Бургас, който получил в наследство къща, пълна с малки влакчета, се е свързал с Николай и е предложил да му подари макетите за новите начинания – кръжокът и музеят.