Кумчев внася ново предложение за локация на Фонтана с Ябълката в центъра на Пловдив

  • от Соня Желязкова
  • 18:00, 21.10.2021

Земеделецът Красимир Кумчев внася ново предложение за локация на съвместния им проект със скулптора Цвятко Сиромашки за Фонтана с Ябълката. Преди дни той обяви, че оттегля проекта си, тъй като от Общинския съвет им обяснили, че за стълбите до Джумая джамия има друг план. Двамата разглеждат новото разположение да бъде на стълбите на „Каменица“ в центъра на Пловдив.

 „След като обявих в социалните мрежи, че оттеглям предложението за Фонтана, последва вълна от реакции на хора, които настояваха това да не се случва. След два дни размисъл решихме, че все пак трябва да се вслушаме в онези, които повече от година ни подкрепят“, заяви пред PlovdivTime радетелят на идеята.

Красимир Кумчев оттегля предложението си за Фонтан на ябълката в центъра на ПловдивИдеята му бе той да бъде експониран на ул. “Константин Иречек“

Земеделецът припомни, че голяма част от творческите гилдии и знакови лица в Пловдив са подписали петицията за изграждане на Фонтана с Ябълката именно на ул. „Константин Иречек“. Същите, както и още близо 600 граждани, дали подписа си, са подкрепили идеята за промяна локацията на проекта, но не и неговото оттегляне, допълни Кумчев.

Така и решихме – не го оттегляме. Новото място, на което се спряхме, е водната каскада на „Каменица“. Разбира се, не оттегляме предложението на улица „Константин Иречек“. До довечера комисиите в Общинския съвет трябва да разгледат предложенията и тогава ще видим какви ще бъдат нагласите“, заяви земеделецът.

Той напомни, че идеята на Фонтана с Ябълката няма никаква политическа или религиозна обвързаност. Земеделецът е категоричен, че хилядолетната история на Пловдив, плодородието на Тракийското поле и пълноводието на река Марица са залегнали в основите на проекта, който Кумчев определя като благороден.

Лично аз си мислех, че това предложение ще мине с почти пълно съгласие на Общински съвет. Даваме си сметка, че по някакви причини, включително и междуличностни, проекта може да не им хареса. Истината е, че за нас остава най-важно това, което пловдивчани смятат, понеже правим този проект за тях“, сподели вносителят на предложението.

Припомняме, че на 27 октомври предстои сесия на Общински съвет, където трябва да бъде гласувана вече разгледаната от Комисията локация за скулптурната пластика.

Очаквайте подробности.

Предишното предложение за локация на Фонтанът с Ябълката до Джумая джамия:

 

Новото предложение за разположение на скулптурната пластика на стълбите на "Каменица":

 

Kоментари

коментар
Пловдивчанин
22:49, 22.10.2021
Отговор

Тази водна каскада е едно недоразумение, кич...загрози стълбите.А Фонтана с Ябълката , не е за центъра на града.