10 мъдри мисли от Антоан дьо Сент-Екзюпери

  • от PlovdivTime
  • 16:04, 29.06.2017

от Паулина Гегова

Антоан дьо Сент-Екзюпери е един от най-известните световни автори. Като професионален авиатор неговите мисли, чувства и пориви винаги са летели високо в небето, където всичко е кристално чисто и невинно. Тези усещания той залага и в творчеството си, а книгата „Малкият принц“ е точен еквивалент на това, как приема заобикалящия ни свят.

Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на 29 юли 1900 г. Повече от век по-късно, той все още е любим писател на поколения, след поколения. Хората казват, че трябва да прочетеш „Малкият принц“ три пъти в живота си. Веднъж като дете, после като младеж и на старини. Всеки път ще откриеш нещо ново, ще възприемеш написаното по различен начин и ще промениш мирогледа си. 

Други значими литературни постижения в арсенала му са „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Южната поща“ и „Писмо до един заложник“. 

По случай годишнината му, ви предоставяме 10 негови мисли, които никога няма да остареят.

„Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море".

„Войната не е приключение. Войната е болест. Като тифа".

„Има само едно истинско богатство, и то е общуването между хората".

„Любовта не се състои в това двама души да се вторачат един в друг, а в това те да гледат в една посока".

„Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници". - из "Малкият принц" 

„Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: Моето цвете е там някъде". - из "Малкият принц"

„Цветята са слаби. Наивни са. И се пазят, както могат. Мислят се за страшни с техните бодли". - из "Малкият принц"

„Работейки само за материални блага, ние самички си строим затвор".

„Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите". - из "Малкият принц"

„Когато осмислим своята роля на земята, макар и най-скромна и незабележима, едва тогава ще бъдем щастливи. Едва тогава можем да живеем и умрем спокойно, защото това, което дава смисъл на живота, дава смисъл и на смъртта".