Задължават собствениците на ценната къща на ул. “Преслав“ 39 да обезопасят фасадата

  • от Мария Луцова
  • 09:58, 13.02.2024

Четирима са собствениците на къщата на ул. „Преслав” 39, чиято фасада е в тежко състояние и се нуждае от спешно укрепване и реставрация. Както вече писахме, тротоарът около двуетажната сграда е обходен с ограничителни ленти заради опасността да пострадат пешеходци.

„Те са поставени от собствениците”, уточниха от район „Централен”. От администрацията са подали сигнал към регионалните експерти на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерство на културата.

Те са посетили мястото, предстои да заснемат къщата и да излязат с предписания. Първо ще изискат собствениците да обезопасят фасадата и да отстранят всички опасни елементи. Следващата стъпка е изготвяне на проект за ремонт и реставрация и съгласуването му с Националния институт за недвижимо културно наследство.

За сметка на занемарената фасада, вторият етаж на сградата е с подменена дограма и монтирани външно климатици. Екипът ни ще провери дали тези намеси са съгласувани с НИНКН.

Къщата е архитектурно-строителна недвижима културна ценност от новото време. Декларирана е с писмо №395 от  13 февруари 1985 г.  Попада в охранителна зона Г1 – част от историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”.

Орнаменти от фасадата на къща паметник на културата падат в центъра на ПловдивВ новия бюджет на града задължително би трябвало да има фонд за спешни ремонти на паметници на културата