Орнаменти от фасадата на къща паметник на културата падат в центъра на Пловдив

  • от Парашкева Иванова
  • 10:58, 12.02.2024

Къща на ул. "Преслав" в центъра на Пловдив осъмна оградена с предупредителна лента, заради падащи орнаменти от фасадата. Сградата на №39 e един от красивите образци на архитектурата от началото на 20 век, но грижата на собствениците се изчерпва видимо само със смяна на дограмата на втория етаж. Според списъка на Министерството на културата, къщата е единичен паметник на културата. Освен това попада в Историческата зона "Филипопол - Тримонциум". Можем само да се надяваме, че междувременно статутът ѝ не е променен, както това се случи с къщата на ул. "Цар Иван Александър", която окончателно бе съборена преди дни. 

В случая общината, респективно район "Централен", трябва да задължи собствениците да ремонтират фасадата, а в случай, че те откажат, администрацията трябва да направи належащия ремонт, а след това да потърси парите от собствениците. 

В новия бюджет на града задължително би трябвало да има фонд за спешни ремонти на паметници на културата, тъй като състоянието на доста къщи от списъка на НИНК е трагично. Което е добре дошло както за недобросъвестни собственици, така и за алчни инвеститори, за които мястото в центъра е много по- важно от културно- историческата стойност на самата сграда и на ансамбъла , в който тя попада. 

А това остана от къщата шедьовър на кръстовището на улиците "Цар Иван Александър" и "Густав Вайганд".