Възраждат Източната порта и Небет тепе с европейски пари

  • от PlovdivTime
  • 12:38, 14.05.2018

от Мария Луцова 

Два от ключовите археологически обекта на Пловдив – Източната порта и Небет тепе, ще бъдат доразкрити и експонирани със средства от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

Кандидатстваме за средства по оперативна програма „Региони в растеж”, чиято обща рамка е 9 млн. лв. Средствата ще бъдат 85 процента грант и 15% кредит без да се налага финансиране от общинския бюджет, обяви кметът Иван Тотев. 

Идейният проект за Източната порта е внесен в Националния институт за недвижимо културно наследство. Той е изработен преди години от арх. Галина Пировска. След като бъде одобрен, ще се пристъпи към изготвянето на технически.  Предстои да бъдат обновени и строителните разрешения. 

Със средствата от МРРБ ще бъде ремонтирана и къщата на ул. „Иван Страцимир” до Източната порта. Там се предвижда създаването на туристически информационен център. Ще има кафене, а голямата атракция ще бъде панорамната тераса, която гледа към археологическия обект. 

От общината планират с разкриването на инфо центъра да се разработи и маршрутът от Източната порта до Малката базилика, която се намира наблизо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Възстановяваме в автентичния им вид колоните на Източната порта