Възстановяват Източната порта на Филипопол
Археолозите смятат, че е възможна експонацията на обекта във вертикален вид
11:37, 13.10.20172083 пъти

Източната порта на Филипопол ще бъде възстановена в цялото й величие от специалисти начело с археолога Мая Мартинова. Главната входно-изходна артерия на Античния град ще бъде почистена от нарушените археологически структури, защото в обекта не за извършвани никакви консервационно-реставрационни дейности през 40-те години след първото проучване.

В момента структурите са в много лошо състояние. Ще подготвим обекта, за да се направи фотограметрично заснемане. По него ще бъде подготвен проектът за реставрация, консервация и експониране и ще се кандидатства за финансиране, разказа Мартинова.

Тя обяви, че комплексът има висок потенциал за експониране. Портата – трипилон с един централен вход и два малки,  внушителната улица с тротоари и ширина 13 метра, портиците в римо-корийски стил, са добре съхранени. Това ще позволи в обекта да бъде извършена анастилоза -  експонирането им във вертикален план. Археолозите разполагат с достатъчно съхранен материал – капители, колони, бази.

Комплексът има помещения, разположени от двете страни на улицата във верижен план, малка криволичеща улица, която извежда към Трихълмието, и фрагменти от крепостните стени – от по-ранната  Маркаврелиева крепостна стена и от по-късното преустройство в началото на ІV век, когато е построена портата с две кули.  Всички тези елементи от фортификационните съоръжения, познати от цялата римска империя, могат да превърнат обекта в атрактивна за туристите алхеологическа забележителност, категорични са археолозите от Археологически музей в Пловдив.

Те се надяват времето да е с екипа им и в следващите два месеца не просто да подготвят и почистят мястото, но и да се опитат сондажно да изчерпят културните пластове, за да разберат има ли в обекта находки от по-ранна елинистична епоха.

За да бъде улеснена работата на археолозите, кметът Иван Тотев е гарантирал, че при нужда ще бъде променяна организацията на движението в района.

Намерението на местната власт е Източната порта да бъде включена в основния туристически маршрут на Пловдив. На метри от археологическия комплекс

Първата стъпка вече е направена, защото Община Пловдив е закупила къща от частен съдебен изпълнител на метри от археологическия комплекс. Идеята е там да отвори врати информационен център. 

 

Коментари от FACEBOOK