Среща при кмета на “Централен“ потушава напрежението в Капана

  • от Парашкева Иванова
  • 09:53, 28.07.2020

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов ще организира широкоформатна среща между жители на Капана и представители на собствениците на заведения. "Веднага след като получа подписката, ще се свържем с инициаторите, за д аги поканим на разговор. Вчера собственици на заведения вече се свързаха с мен, за да изразят опасенията си от ежедневните полицейски проверки в квартала" , коментира районният кмет. 

Миналата седмица TrafficNews постави на дневен ред темата за шума след полунощ в Капана. Пловдивчани, живеещи в квартала на творческите индустрии започнаха да събират подписка срещу шума и тормоза, на който са подлагани ежедневно. Над 100 души  се подписали под протестно писмо, което днес бе входирано в район "Централен" и Община Пловдив. 

"Всяка седмица, по 2-3 вечери ние нямаме спокойствие и сън поне до 4 сутринта, поради прекалено силната музика с мощни уредби като за стадион. Така също и от пиянската глъчка и побоища. Улиците и дворовете ни са тоалетни" пишат в писмото обитателите на Капана. 

Живеещите в Капана настояват работното време на заведенията да е до 23 часа. Те посочват, че конфликтни зони са улиците "Братя Пулиеви", " Йоаким Груев" , "Веркович", "Загреб" , "Христо Дюкмеджиев" и площадът зад Халите. "Там музиката трябва да е за посетителите на заведението, а не да оглася целия квартал до сутринта. Заведенията се състезават кой ще пусне по-силна музика. Това е непоносимо не само за нас, но и за много от посетителите на заведенията" твърдят потърпевшите. 

Те казват, че са подавали множество сигнали в полицията, но спорадичните проверки не решават проблема. Гражданите настояват за постоянно полицейско присъствие в района, а съответните структури да се грижат за спазването на обществения ред. 

В четвъртък екипи на Специализираните полицейски сили влязоха в Капана и започнаха масови проверки. Акциите продължиха и през уикенда. Това е и причината , собствениците на заведения , да потърсят спешна среща с районния кмет. 

"Преди няколко години имахме същия казус. Срещнахме се с двете страни, бяха набелязани мерки и нещата се регулираха. надявам се сега нещата да се развият по същия начин. Капана е една от емблемите на Пловдив и искаме тя да остане такава. Това, разбира се, не бива да става за сметка на спокойствието на живеещите там" коментира Стаменов. 

Според него най- важно е да се изясни от къде идва шума. "Дори заведенията, които има разрешение за удължено работно време, са задължени да пазят тишина" коментира Стаменов. 

Фестивалите и концертите, които се организират в Капана задължително трябва да имат разрешително от Община Пловдив. 

Утре собствениците на заведения в Капана ще излязат с позиция. Те започват контраподписка. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Акциите в Капана продължават! 80% от проверените заведения се оказаха без удължено работно времеОт Областната дирекция предупредиха, че заради многобройните оплаквания на граждани, живеещи в квартала, проверките ще бъдат всеки ден

Полицията започва масови проверки в Капана! 8 заведения са хванати в крачка снощиЖители на квартала събират подписка срещу шума и тормоза, на който са подложени нощем

Жители на Капана с апел: Музика до 4 сутринта, дворовете ни са тоалетни! Спрете терора!Близо 100 души са се подписали под протестно писмо изпратено до Здравко Димитров и райкмета Георги Стаменов