Жители на Капана с апел: Музика до 4 сутринта, дворовете ни са тоалетни! Спрете терора!

  • от Парашкева Иванова
  • 11:22, 24.07.2020

Пловдивчани, живеещи в квартал "Капана", събират подписка срещу шума и тормоза, на който са подлагани ежедневно. Близо 100 души са се подписали под протестно писмо, което ще бъде изпратено до кмета Здравко Димитров и до кмета на район "Централен" Георги Стаменов. 

"Всяка седмица, по 2-3 вечери ние нямаме спокойствие и сън поне до 4 сутринта, поради прекалено силната музика с мощни уредби като за стадион. Така също и от пиянската глъчка и побоища. Улиците и дворовете ни са тоалетни", пишат в писмото обитателите на "квартала на творческите индустрии". 

"Този квартал с тесните си улички трябва да има съвсем друг облик. Тук не е място за партита на открито. Тук се упражнява терор над живущите. Улиците се обновиха по европейски модел, но дали на "Монмартр" или в другите артистични квартали в Европа звучи неистово силна музика до ранните часове" , твърдят пловдивчани.

Живеещите в Капана настояват работното време на заведенията да е до 23 часа. Те посочват, че конфликтни зони са улиците ""Братя Пулиеви", " Йоаким Груев" , "Стефан Веркович", "Загреб" , "Христо Дюкмеджиев" и площадът зад Халите, пише TrafficNews.

"Там музиката трябва да е за посетителите на заведението, а не да оглася целия квартал до сутринта. Заведенията се състезават кой ще пусне по-силна музика. Това е непоносимо не само за нас, но и за много от посетителите на заведенията", твърдят потърпевшите.  Те казват, че са подавали множество сигнали в полицията, но спорадичните проверки не решават проблема. Гражданите настояват за постоянно полицейско присъствие в района, а съответните структури да се грижат за спазването на обществения ред. 

"Ние сме редовни и съвестни данъкоплатци, а също така и дългогодишни жители на квартала, където сме израстнали и го обичаме. Разчитаме на вашето съдействие, защото търпението ни вече е изчерпано", завършват протестиращите. 

Според жители на Капана проблемите там не само се трупат, но и ескалират. Много от собствениците на заведения се държат арогантно и влизат в конфликт, когато някой от съседите потърси съдействието на полицията.  Макар и притегателна точка за туристите и младите пловдивчани, Капана се превръща в голяма партизона в сърцето на града. А тъй като там живеят много хора, конфликтите са неизбежни. 

Най-драматични са петък и събота вечер, когато там се провеждат концерти, фестивали и прочее събития. Част от собствениците на заведения също смятат, че нарушаването на правилата в дългосрочен план ще се отрази негативно на бизнеса в целия квартал. 

Всъщност Наредбата за осигуряване на обществения ред и сигурност на община Пловдив:

8. Забранява използването на озвучителни тела пред заведенията за хранене и развлечения, смущаващи спокойствието на гражданитепред и под жилищни сгради както и в радиус 30 м от тях, в часовия интервал от от 14.00 часа до 16.00 часа и от  22.00 часа до 08.00 часа.

9. При наличие на жалби за шум и вибрации от търговските обекти, разположени в тихите зони и урбанизирани територии,  жалбоподателят представя протокол за замерване на шума, издаден от оторизирана лаборатория. Контролът по тази алинея се осъществява от Кмета на общината или упълномощени длъжностни лица.

10. При констатиране на две нарушения с влезли в сила наказателни постановления, административният орган издал разрешението за поставяне на маси за открито сервиране по реда на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения за търговска дейност издава заповед за прекратяване на действието му.

Kоментари

коментар
боже боже
16:40, 24.07.2020
Отговор

Пред нашия блок в Тракия е Тони2000 - събота и неделя цяла нощ се носят кючеци, а посетителите се надвикват и се кикотят истерично - да не говорим че като се напият хубаво се качват на колите си да се приберат в циганската махала.