Съветниците за преместването на Альоша: Да видим първо колко ще струва!

  • от Парашкева Иванова
  • 20:01, 11.01.2024

Съдбата на Альоша със сигурност няма да бъде решена на следващата общинска сесия, стана ясно днес.  Тази седмица за разглеждане в Общински съвет бяха внесени две предложения  от ДСБ и ИТН - първото е монументът да се демонтира до края на годината, а второто е за свикване на градски референдум по темата.

Днес предложенията са били обсъдени на правна комисия и съветниците са поискали финансова  и  правна обосновка за двете предложения, както и  инженерно–техническа  експертиза за идеята с преместването на статуята.

Отговор на въпроса колко би струвало това на пловдивския данъкоплатец трябва да даде ресорен зам.-кмет.

Въпросът, който предлагат от ИТН, е формулиран така:

„Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия, по–известен като „Альоша“, издигащ се на върха на хълм Бунарджик в Пловдив?“

Според запознати предложението на двамата съветници от „Демократична България”  Владимир Славенски и Йоно Чепилски  за демонтажа на Альоша,  не е било прието еднозначно от коалиционните партньори. Повечето са били на мнение, че времето  за предложението не е било подбрано внимателно и може да донесе много негативи на ПП-ДБ.

Димитър Колев, ГЕРБ: Чакаме конкретика по предложенията преди да решим

Още на комисии за двете предложения, които са за референдум и премахването на паметника, поискахме обосновка на вносителите. Няма как да вземем решение на база материалите, които са внесли. Искаме да има обосновка, както правна, така и техническа и правна, за предложенията. От една страна – колко би струвал референдума, какво може да доведе той и как да се изпълни, а от друга – каква ще е стойността на премахването и технически дали е възможно това да се случи.  Докато колегите от ДСБ и ИТН не представят такава не можем да вземем решения по предложенията.

Николай Гюров, ПП: Трябва да чуем мнението на всеки пловдивчанин

Имаме нужда от информация, за да вземем информирано решение и по двете предложения. Нужен е икономически анализ  и конструктивна обосновка. Дали ще бъде проведен референдум или широко обществено обсъждане все още е рано да се каже, тъй като не бива да забравяме , че референдумът е скъпа процедура.  Но по темата трябва да чуем мнението на всеки пловдивчанин, защото то е важно. Няма правилен момент за повдигането на тази тема – или сме закъснели или сме подранили. А докато се изготвят обосновките на предложенията , е добре да се заемем със самите хълмове, защото те са в трагично състояние , без напоителни системи  и можем да ги загубим като паркове. Градският транспорт и ремонтите по улиците са други важни приоритети , по които трябва  спешно да работим.

Борислав Инчев, „Браво , Пловдив”: За нас на първо място е опазването на културно–историческото наследство

Решението трябва да бъде взето на референдум. Но преди това трябва да знаем колко би струвало на пловдивчани преместването на Альоша или евентуален референдум. Няма как да гласуваме нещо, за което нямаме нито правна, нито икономическа обосновка.  Мисля, че градът има нужда от други действия в далеч по-спешен порядък. Съветниците, членовете на сдружението и доброволците се вълнуват много повече от опазването на културно-историческото наследство на Пловдив. Пред очите ни се рушат и събарят сгради – паметници на културата, а местната власт е безсилна. На следващата сесия ще внесем питане по темата, а в последствие ще предложим и конкретни мерки, които да гарантират, че архитектурното наследство на най-стария жив град в Европа ще бъде съхранено.

Георги Титюков, „Съединени за Пловдив“: Подкрепяме референдум за бъдещето на паметника

От групата сме категорични, че трябва да има референдум за бъдещето на паметника. Това е тема, която засяга 400 000 души и не може 51 съветници да го решат. Вярваме, че пловдивчани винаги са били мъдри в своя и избор и този път ще е така. Разбрахме, че има решение от 1993 година на Общинския съвет за премахването на паметника, което обаче се е оказало незаконно. Така че и това трябва да се види.

Ангел Георгиев, „Възраждане“: Ние сме категорично против демонтажа на паметника

Тази война с историческата ни памет, трябва да спре незабавно. Без значение, дали един паметник се харесва на определена част от обществото, паметникът е точно за това - да напомня за нашата история и да може всеки един гражданин да чете и да се интересува и, съответно, да оформи своето виждане за добрите и лошите страни на нашата история. Целта на управляващата върхушка в момента е да унищожи историческата памет на българския народ и да създаде разделение в обществото. Ние сме категорично против демонтажа на паметника.

Пловдив има много по-належащи и грандиозни проблеми  - като започнем от трафика и свършим с мръсния въздух. Видяхме по време на празниците и, че граждани празнуваха на Бунарджика, така че паметникът не пречи на никой, освен на една малка политическа прослойка, която получава заповеди от едно определено посолство.

Димитър Арнаудов, ИТН: Твърдо сме за референдум

Нашата позиция е, че това е въпрос, който засяга всички пловдивчани и  50 човека не могат да решат съдбата на паметника. Освен това наистина е важно да получим икономическа обосновка  и за двете предложение и да видим дали пловдивчани са готови да платят такава цена. Освен това е необходимо много широко обществено обсъждане.

Арх. Костадин Палазов, БСП: Альоша е един от символите на Пловдив, ще се противопоставим на всички опити за премахването му

С тези изкуствени дебати десните партии се стремят да отвличат вниманието на обществото от проблемите на днешното им управление. Несправянето с корупцията, презастрояването , с транспортния хаос, с мръсния въздух, ниското заплащане на труда на редовия работник и служещ, с липсата на справедливо данъчно облагане, с унизителните договори които правителството подписва за Шенген и много други. „Димката“ за монумента прикрива управленската немощ и непознаване и несъобразяване с истинските проблеми на днешния ден от управляващата „сглобка“ в държавата и по места. Но с тези дебати за „Альоша“ се провокира нещо по-страшно.

Сондажите сред пловдивчани показват, че над 70% от гражданите подкрепят запазването на „Альоша“. Той е един от символите на Пловдив. Не случайно това е единствения паметник, за който е написана и песен. Не случайно всички абитуриенти имаме снимки по изгрев предпаметника, а и не малко новобрачни двойки

ГС на БСП-Пловдив излезе с Декларация за запазване на паметниците такива каквито са, защото ние уважаваме паметта на падналите в борбата срещу чумата на 20 век - фашизма. Групата ни в Общинския съвет ще се противопостави на всякакви опити за разрушаване, демонтаж, преместване, префасониране и други опити за поругаване на паметниците. Такава ще бъде позицията ни и при евентуален референдум. Пловдив е многовековен град и в своята хилядолетна история се е научил да помни и пази паметниците, символизиращи различните исторически периоди с техните възходи и падения.

Али Байрам, ДПС: Първо трябва да се представи техническата част, иначе е популизъм

Първо трябва да се изчистят всички неща от техническата и финансова част. Защото просто ей така да си говорим, че ще бъде махнат, изглежда като популизъм. Когато имаме тези параметри може да излезем с решение, като група.