Предложили на кмета сградата на БНБ да се превърне в „мозъчен тръст” с IT специалисти

  • от Благовест Андонов
  • 14:59, 10.11.2022

Сградата на БНБ на Малката главна да се  превърне в „мозъчен тръст” с IT специалисти през частни фирми, Община Пловдив, университети и други институции. Това предложение е дошло към кмета Здравко Димитров.

„Идеята е чрез съвместна дейности това да се превърне в центъра, в който се работи за общините в Централна България – за транспорт, сигурност… киберсигурност. Предложението е в много суров вид”, каза кметът Здравко Димитров.

Днес Йордан Илиев от ГЕРБ предложи  отпускане на средства за провеждане на конкурс за функционалното използване на сградата. След разговор със зам.-кмета по финанси Величко Родопски предложението бе отложено за следващата сесия, където ще има точка за разпределение на бюджетни средства.

Припомняме, че преди по-малко от 10 дни от Община Пловдив пуснаха прессъобщение, че са получили защита от кибератаки, разработена от израелски експерти. В съобщението се пишеше, че тя е била подарък от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), съвместно с Пловдивския университет.

Мотивът бе, че градските власти са добър партньор на сдружението „Цифров иновационен хъб Тракия”, който също се обяви за реализация на проекти в Централна България. Не е ясно дали предложението за ползването на сградата е дошло именно от въпросния хъб „Тракия”, но целите изглеждат идентични.

Вчера пък имаше ден на отворените врати в една от най-красивите пловдивски сгради. Какво мислят експертите за бъдещето на сградата, вижте в линковете:

Стотици пловдивчани разгледаха сградата на Българска народна банкаОт музей, през пространство за ритуали и събития до гурме зона за хранене бяха част от идеите, които се чуха отпред

Арх. Антоанета Топалова: Загуба на сградата на БНБ като културен център, би била като тази на унищоженото тепеБанковата зала е готова, необходимо е само архитектурно проучване и преустройство

Д-р Стефан Шивачев: Сградата на БНБ трябва да се превърне в Музей на ПловдивТам трябва да се представят градоустройствените политики, променили облика на града през годините, казва историкът