Стотици пловдивчани разгледаха сградата на Българска народна банка

  • от Мария Луцова
  • 18:18, 09.11.2022

Стотици пловдивчани разгледаха сградата на Българската народна банка, след като Георги Стаменов обяви Ден на отворените врати за една от най-емблематичните сгради в центъра на града. Още в 15 часа кметът на район „Централен” посрещаше посетители, а хора от „Общинска охрана” пазеха по етажите на зданието. Отпред се бяха събрали доста хора, а потокът от любопитни не спираше, независимо че все още мнозина бяха на работните си места.

Достъпни бяха както касовият салон, където можеха да се видят уникални каси, така и подземните трезори с пруски арки и масивни врати. Мнозина се спираха и снимаха внушителната дървена врата с часовник към салона.

Постепенно пред сградата на БНБ се оформиха групички от архитекти, журналисти, общественици, които коментираха какви възможности има на сградата да се вдъхне живот.

Мнозинството се обедини около това, че трябва да бъде музей на Пловдив, но имаше и по-екзотични идеи – касовият салон да се превърне в зала за събития и ритуали или пък гурме зона с няколко ресторанта.

На първия етаж е изложен проектът за реставрация и консервация на фасадата на сградата, възложен от БНБ на проектантите арх. Николай Симеонов, арх. Георги Савов и арх. Анастас Узунов.

„Той е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и с една актуализация на количествено-стойностните сметки може да бъде реализиран”, припомни Стаменов и обясни, че на първо място трябва да се реши какви функции ще има сградата, а за това трябва да има и обществен консенсус.

Kоментари

коментар
Мария Петрова
16:26, 11.11.2022
Отговор

Ха ха то остава да направите наколко ресторанта.......Пълен смях...Моля мислете помислете хубавооооо! Сградата е УНИКАЛНА!