Поради важния обществен интерес: КЗК разреши ремонта на Концертна зала

  • от Мария Луцова
  • 16:22, 22.01.2024

Ремонтът на Концертна зала започва, след като Комисията за защита на конкуренцията допусна предварителното изпълнение на обществената поръчка преди да се е произнесла по жалбата на "ИВТ Консулт" ЕООД срещу процедурата по избор на строителен надзор.

„ В конкретния случай следва да бъде допуснато предварително изпълнение на обжалвания краен акт, тъй като така ще се защитят особено важни държавни и обществени интереси. Видно от представените от възложителя данни, изпълнението на обжалваната обществена поръчка е обвързано с други обществени поръчки, по които вече са сключени договори, чието изпълнение, обаче, не може да започне, тъй като е поставено в зависимост от изпълнението на предмета на обжалваната процедура. Необходимо е да се отчете, че изпълнението на предмета на обжалваната обществената поръчка и последващият основен ремонт и реконструкция на концертната зала на Държавна опера – Пловдив, като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции ще рефлектира пряко върху интересите на широк кръг лица, което обосновава наличието на особено важен обществен интерес. Изложените от възложителя данни, мотивират допускането на предварително изпълнение”, посочват в становище от КЗК.

В случай, че Комисията в последствие постанови в полза на жалбоподателя, тя ще наложи на Министерство на културата глоба в размер от 5 до 10 на сто от стойността на сключения договор за строителен надзор.

Архитектурният проект за ремонта и реконструкцията е на на арх. Бойко Кадинов. Според него се предвижда подиумът на Концертна зала да бъде конструиран от 4 платформи. Едната е с размер 14600х3100 и три - 14600х2000. В момента сцената е на една платформа, която се движи в бетонна конструкция. Разполагането на четири платформи ще наложи нова схема на сценичната механизация, защото всяка от платформите ще бъде самостоятелна. Това ще позволи различни варианти за използване на пространството – например основна зала и сцена с един равен под, както и сценични платформи, разполагащи амфитеатрално в различни конфигурации.

Пак драма с Концертна зала, фирма за строителен надзор стопира старта на ремонтаЖалбата е внесена в последния момент в Комисията за защита на конкуренцията

 

Kоментари

коментар
Наблюдател
22:59, 22.01.2024
Отговор

Това ще вземе да стане най-доброто пространство за култура в града! Чакането ще си заслужава!