Пак драма с Концертна зала, фирма за строителен надзор стопира старта на ремонта

  • от Мария Луцова
  • 16:02, 05.12.2023

Драмите с ремонта и реконструкцията на Концертна зала нямат край. При вече избран изпълнител и реална подготовка дейностите да стартират, в последния възможен срок, "ИВТ Консулт" ЕООД е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу избора на фирма за упражняване на строителен надзор на залата.

Жалбоподателите са отстранени, защото не е посочили дейност, с предмет и обем, идентична или сходна на обявената поръчка през последните три години. При процедурата за изпълнител за упражняване на строителен надзор е избрана "План инвест Пловдив" ЕООД.

Това е поредният тежък удар върху Държавна опера-Пловдив. От близо 8 години основната сцена на музикалната институция стои под ключ и след дълги процедурни провали най-сетне бе избрана за изпълнител фирмата "Заечки" ЕООД, при това без обжалване.

Нещо повече - през уикенда на оглед в Концертна зала са ходили директорът на Държавна опера-Пловдив Нина Найденова, министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът Костадин Димитров, зам.-кметът по култура Пламен Панов и представители на фирмата изпълнител. Обсъждано ремонтните дейности да започнат в средата на месеца.

Добрата новина е, че ако Министерството на културата в лицето на Кръстю Кръстев подпише договор с изпълнителите от "Заечки" ЕООД, заложените за ремонт средства ще бъдат запазени и остава да се изчака КЗК да се произнесе. Обикновено това се случва в рамките на три месеца.