Пламен Панов: Виенското колело на пл. “Централен“ е в тотален разрез с историческия дух на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 09:30, 30.05.2021
Появата на тежка техника и хора, които ще монтират в центъра на града виенско колело, предизвика множество негативни реакции. Граждани затрупаха медиите със сигнали, екскметът Иван Тотев лаконично отбеляза "грешка, голяма грешка".
 
На закъсня и реакцията на заместник-кмета по култура Пламен Панов. Той също използва социалните мрежи, за да сподели мнението си.
 
"Пл. "Централен" е една от визитните картички на Пловдив - площад, който с годините става все по-красив, а експонирането на разкопките на стария Филипопол ще продължи, за да може да бъде място, през което пловдивчани и гости на града не само да преминават, но и да престояват на него. Съоръжението, което се монтира там не само не е начинът това да се случи, а и е в
тотален разрез с история, архитектура, в дисонанс с историческия дух на града. Като зам.-кмет по културата не бях нито информиран, нито запознат с идеята", написа той.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов заяви, че също не одобрява идеята.

„Виенското колело е едно прекрасно съоръжение, но не му е там мястото. Имахме идея такова да бъде разположено на Младежкия хълм или в подножието на Бунарджика. Не знаех, че ще монтират на площада – явно това е било изненада…”, коментира Стаменов.

Фирмата, която монтира виенското колело е варненската "МЕДЖИК ПЛЕЙ" ЕООД с управител Александър Капричев. Те са дали около 20 000 лева депозит за монтирането на съоръжението. Припомняме, че само гранитът на площада струва над 2 млн. лева.

Припомняме, че преди време Пламен Панов и кметът на район "Централен" Георги Стаменов подеха инициатива виенско колело да се завърти на Бунарджика. Мястото не е избрано случайно. Тя всъщност е свързана с една малко позната, но любопитна история от архивите на най- стария жив град в Европа. През 2020-та се навършиха 400 години  от създаването на интригуващата вертикална въртележка, предшественик на днешното Виенско колело.  Неговата история е описана в „Енциклопедия на Пловдив“ с автор Божидар Тотев.
 
Както става ясно от написаното от Панов, той не е бил информиран и не е знаел за виенското колело на пл. "Централен". Кой е идеологът на това, тепърва ще става ясно.
 
 
 
 

История на пловдивската карнушка

На 17 май 1620 г. в Пловдив (тогава Филибе), пристига английският търговец и пътешественик Питър Мънди, който обикаля Индия, Китай, Русия и Европа. През тази 1620 г. тръгва от Константинопол за Англия на кон минава и през земите населени с българи в тогавашната Османска империя. В бележките си споменава прочутият каменен мост в Свиленград, построен по заръка на везира Мустафа паша от Мимар Синан. После прекарва няколко дни във Филибе по време на панаир или по всяка вероятност по време на Байрям с общоградски тържества и описва изключително интригуващата вертикална въртележка, предшественик на днешното, погрешно наричано „Виенско колело“.

Пловдивското колело, което вижда Мънди е вид люлка – съоръжение, което включва две вертикални колела, държани над земята от големи стойки. Съоръжението е снабдено с люлки, които при въртенето на колелата запазват хоризонтално положение. В люлките хората се возят за забавление.

Питър Мънди дава първи сведения за видяното от него колело на 17 май 1620 г., като го описва подробно и прави рисунка на съоръжението, непознато до тогава в Европа.