Общинският съвет отряза парите за “Пловдив 2019“, иска точен разчет за какво ще се харчат

  • от Благовест Андонов
  • 11:02, 11.06.2020

Общинският съвет не подкрепи искането на фондация „Пловдив 2019” за отпускането на допълнителни средства в размер от 1 375 000 лв. Само 24 представители на ГЕРБ подкрепиха искането, към тях се присъединиха Веселина Александрова от Демократична България и Добромира Костова от Зелените. 12 съветници от Кауза за Пловдив, ВМРО и Съюз за Пловдив се въздържаха,  а 11 от БСП и Демократична България гласуваха против. 

Още в предварителния дебат стана ясно, че голяма част от местните парламентаристи изискват по-ясна отчетност за какво точно ще бъдат разходвани допълнителните средства. Имаше и въпроси на колко възлиза сумата по неразплатените проекти от програмата, както и призив екипът на фондацията да не разполага с бюджетен излишък, който да харчи без точен регламент и яснота. 

Така точката с актуализацията на бюджета остава отворена и вероятно от фондацията ще трябва да подготвят разбивка какви точно разходи ще покриват с въпросните пари, за да бъде тя подкрепена. Това може да се случи най-рано на следващата сесия на Общинския съвет, която е след две седмици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Съветници поискаха отчетност на парите от “Пловдив 2019“, иначе им режат 1 375 000 лв.Разделиха точката за актуализацията на бюджета