Съветници поискаха отчетност на парите от “Пловдив 2019“, иначе им режат 1 375 000 лв.

  • от Благовест Андонов
  • 10:32, 11.06.2020

Общинският съвет ще гласува поотделно точките по актуализацията на бюджета на града, свързана с дофинансиране на културни институции, ремонти на паметници на културата и както и наемането на експерти на граждански договори по различни проекти. Точката бе внесена на днешната сесия ведно, но част от представителите на местния парламент възроптаха срещу някои от сумите. 

„БСП няма да подкрепи промяната в бюджета, тъй като няма никаква отчетност от страна на „Пловдив 2019”. Когато влязат точните разчети, тогава може да гласуваме”, обяви Николай Радев. 

Йордан Иванов от „Демократична  България” поиска от изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев да обяви колко точно средства са нужни, за да не се забавят плащанията към културните оператори и да бъдат гласувани те.

Отговори му заместник-кметът по финанси Илия Кирчев, който заяви: „Иванов е дълбоко незапознат с бюджета, в следващата точка, ще се гледа как да се разплащат на културните оператори и тогава ОбС, да вземе решение каквото иска”.

Евелин Парасков от Съюз за Пловдив изрази недоумението си как в момента продължават да вървят разплащания дори и за периода от 2018 г.

„Година и половина е приключило събитието и да не е отчено. Имам три въпроса към „Пловдив 2019”, какъв е срокът за отчитане, каква е визията за разходване на средствата. Ако нямахме тези 2 млн. лв., откъде щяхме да ги вземем за да плащаме стари задължения”, коментира той.

Димчо Петров от ВМРО пък заяви, че групата им е съгласна с разплащането на приключили проекти, но не и фондацията да разполага с излишък, който да харчи.

 „Наистина има разлика в периода на отчитане, което ще бъде коригирано, дали сме данни за всеки проект, кой колко дължим и колко трябва да се платят”, обяви зам.-кметът Илия Кирчев.

Освен парите за фондация „Пловдив 2019” – 1 375 000 лв., в изменението на бюджета се предвиждат и 145 000 лв. за „Старинен Пловдив” за ремонти на обекти, управлявани от общинския институт, както 130 000 лв. за Драматичния и кукления театри. 350 000 лв. са определени за експерти.

Гласуването тепърва предстои. В дневния ред е включена и точка за отчета на "Пловдив 2019", както и бюджетът им за тази година.