Елена Кантарева-Дечева: Има два съгласувани с НИНКН проекта за Пампоровата къща

  • от Мария Луцова
  • 13:32, 21.01.2024

Има два проекта за реставрация на Пампоровата къща в Стария град, която горя снощи. Първият е изготвен от екипа на "Старинен Пловдив" преди къщата да бъде реституирана, а вторият - от собствениците Евгени Георгиев и Илия Пампоров. Те са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство.

"В понеделник ще ги издирим. Ако не са част от документацията ни, ще ги поискаме от НИНКН", каза директорът на общинския институт Елена Кантарева-Дечева. Наличието им ще улесни процедурите за по-бързо възстановяване на щетите от огъня.
Късо съединение в бойлера продължава да е версията за възникването на пожара. Огнеборците обяснили, че такъв може да възникне и без уредът да е включен. Тепърва обаче се очаква окончателният протокол, в който ще бъдат описани констатациите на пожарникарите.

Къщата не се ползва извън активния сезон, заключена е, с изключено електричество и само периодично служители на общинския институт я посещават за наблюдение. Тепърва ще се уточнява кой последен е бил в сградата.
Предстои кметът Костадин Димитров да свика междуведомствена комисия, в която ще има представители и на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерство на културата. Те ще излязат с предписания за аварийните действия, които да се предприемат до пълното възстановяване на къщата. Това е стандартна процедура в случай, че възникне проблем в защитена зона или с единична недвижима културна ценност, каквато е Пампоровата къща. Тя е със статут "местно значение".

"Надявам се застраховката да покрие разходите по ремонта и реставрацията, но ще предвидим и ние средства в бюджета", обеща кметът Костадин Димитров.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

15 кв. метра от покрива на Пампоровата къща изгорели, кмет и зам.-кмет на мястото на инцидентаЗадействала се е противопожарната система на сградата, пет коли гасили огъня

Пожар в ценна къща до Античния театър в ПловдивНяма пострадали, но има материални щети