15 кв. метра от покрива на Пампоровата къща изгорели, кмет и зам.-кмет на мястото на инцидента

  • от PlovdivTime
  • 22:00, 20.01.2024

„Около 15 квадратни метра от общо около 90 кв. м. площ от  покрива на Пампоровата къща са пострадали, както и таванът в една от стаите”, съобщи директорът на „Старинен Пловдив” Елена Кантарева-Дечева. Пет пожарни загасиха огъня. На място са пристигнали и кметът Костадин Димитров и зам.-кметът Пламен Панов.

Бързите реакции на огнеборците са предотвратили по-големи щети. Сигналът дошъл, след като се задействала противопожарната система, монтирана в къщата около 18.15 ч. 

По първоначални данни причина за пожара е късо съединение. Огледите ще продължат и утре през деня.

Къщата в подножието на Античния театър е застрахована, уточни доц. Кантарева. Тя е паметник на културата от местно значение.

Кметът Костадин Димитров увери, че ще се предприемат всички стъпки за ремонта на Пампоровата къща, а сезон 2024 на Античния театър не е застрашен.

Сградата години наред бе с обслужващи функции – гримьорна за представленията и концертите на Античния театър. После бе реституирана, но собствениците така и не се разбраха за имота. Той бе продаден от съдия-изпълнител и общината го закупи за близо 400 000 лв. Така къщата отново стана гримьорна по време на концерти и спектакли. 

"Пораженията не са катастрофални, но е силно засегнат покривът, както и един от таваните в къщата", коментира пред TrafficNews директорът на Общинския институт "Старинен Пловдив" Елена Кантарева-Дечева. Тя е на мястото на инцидента и в момента води разговори с представители на полицията и пожарната.