В Градската галерия: Красиви зали в зелено и червено и специални места за сядане като в световните музеи

  • от Мария Луцова
  • 17:38, 12.08.2021

Специални кътове за сядане на посетителите като в най-големите музеи в света ще бъдат поставени в напълно обновените зали на Градската художествена галерия. Там вървят последни ремонти във вътрешните пространства, а всеки от етажите ще представя различни периоди от изкуството.

На първия ще има зала, в която посетителите ще могат да оставят багажа си в сейфове, за да разглеждат изложбите без нищо да ги смущава. В същото помещение ще могат да си закупят сувенири и каталози. Специална стая ще има за децата. Там те ще могат да се занимават с изкуство, а на голям екран ще им се показват образователни филми и видеа.

На първия етаж е и специалната зала за временни изложби, а на отсрещната страна – една от най-охраняваните части от сградата – помещението, където се пазят иконите от колекцията на Градската галерия.

Всички подобни зали – за изложби или хранилища, са оборудвани със специални пожароустойчиви врати, които се отварят или затварят сами при сигнал за огън.

Вторият етаж на ГХГ ще приюти произведенията на старите майстори, а на третия ще бъде експонирано изкуството на 20 век. За първи път в постоянната експозиция ще бъде показано и съвременно изкуство. Видеа и инсталации ще могат да видят посетителите на 4 етаж.

Осигурен е достъп до експозицията и на трудноподвижни хора, с асансьор те могат да се качат до последния етаж.

Обновената галерия ще отвори за посетители, след като приключи и ремонтът на двора, който вече тече с пълна сила.