Малки ангелчета от Белащица разказаха как Дева Мария е избрана да роди Спасителя

  • от Добринка Димова
  • 17:13, 25.03.2022

В тихия галилейски град Назарет Дева Мария дала обет за девството през целия си живот и прекарвала времето си в молитви и изучаване на словото Божие. Един ден при нея се явил пратеник - Св. Архангел Гавраил, ѝ казал: „Радвай се! Ти ще родиш син и ще го наречеш с името Иисус". „Как ще стане това,  когато аз не познавам мъж?", попитала Дева Мария. А ангелът ѝ отговорил: „Дух Свети ще слезе и силата на Всевишния ще те осени. И ще родиш Син Божи".

Библейският сюжет, свързан с големия християнски празник Благовещение, бе пресъздаден днес в храма "Св.св. Кузма и Дамян" в пловдивското село Белащица. В одеждите на Архангел Гавраил, Дева Мария и ангелите влязоха второкласници от местното училище "Пенчо Славейков". С много плам те разказаха за добротата, кротостта, смирението на Дева Мария и как тя е избрана измежду всички жени на света да роди Божия син, пише TrafficNews.

„Дядо господи, прости ме, моля ти се от душа, с ум и разум надари ме, да не мога да греша!”, помолиха се заедно дечицата и се обърнаха към своите майки с думите: „Бъдете благословени”. Молитва казаха и най-мъничките момиченца в селото. Изпълнението просълзи родителите, които препълниха храма. Изключително развълнуват от изпълнението бе и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. „Бяхте страхотни! Родители,  можете да бъдете горди с вашите деца”, обърна се той към присъстващите. И допълни, че е спокоен за бъдещето на нацията ни, след като децата се възпитават с тези християнски ценности.

Оказа се, че децата не за първи път влизат в храма. Те вече са пресъздали почти всички големи празници. Готвят се и за предстоящите Лазаровден, Цветница и Великден. Всичко научават в часовете по религия в организирания от учителката им Дани Петкова клуб „Християнски ценности”. А отец Мирослав, баба Вили и хората, служещи в църквата, ги посрещат с много любов.

„Всеки понеделник имаме по един учебен час по християнски ценности, който децата очакват с нетърпение. Четат, оцветяват икони, гледат филмчета и правят възстановки на библейски сюжети. Вълнуват се много, защото историите, когато минат през сърцето на детето, се запечатват”, разказа пред TrafficNews Петкова.

Отец Мирослав пък допълни, че църквата събира вярващите на всеки по-голям празник. „По този начин се съхраняват нашите традиции, нашата вяра и запазваме това, което сме били”, посочи той. И изпрати малчуганите с учебници по вероучение от името на Пловдивската митрополия, а църковното настоятеелство беше подготвило сладка почерпка за малките артисти.